Covid 19

Alertă în toată lumea după descoperirea unei noi mutaţii a coronavirusului. În R. Moldova a început imunizarea cu a treia doză de vaccin

Este alertă în toată lumea după descoperirea unei noi mutaţii a coronavirusului. Cetăţenii care vin din opt state din sudul Africii - Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini şi Malawi - vor sta obligatoriu în carantină timp de 14 zile, la sosirea în Republica Moldova. De azi, a început şi vaccinarea cu a treia doză de vaccin.

Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele efectuează un test PCR cu rezultat negativ. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, a fost convocată în regim de urgenţă aseară în legătură cu apariţia noii tulpini botezată Omicron şi a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Autorităţile interzic accesul pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor străini şi apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în cele opt ţări. S-a discutat şi despre posibilitatea introducerii a unor noi măsuri restrictive. Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele opt ţări, precum şi în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Situaţia epidemiologică rămâne îngrijorătoare la Chişinău în ciuda eliminării multor restricţii. Sunt multe cazuri grave la Terapie Intensivă iar un medic a murit.

BORIS GÎLCĂ, şef Direcţie Sănătate, Chişinău: „Pe perioada pandemica am avut înbolnăviri în rândul lucrătorilor medicali, cu regret în ultima perioadă a crescut numărul,  chiar ieri a decedat un medic de familie din sectorul Buiucani şi aici avem o problemă că nu am demarat mai rapid vaccinare cu doza trei”.

De astăzi, a început şi administrarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19. Doza suplimentară este administrată în special persoanelor care au un sistem imunitar slăbit. Vaccinul booster va fi administrat doar celor cu vârsta de peste 18 ani care au deja schema primară de vaccinare. Ministerul Sănătăţii precizează că imunitatea obţinută de la dozele iniţiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală se recomandă administrarea dozei booster la un interval de şase luni, pentru vaccinurile cu schema primară de două doze şi de cel puţin 56 de zile pentru vaccinul johnson&Johnson. Persoanele eligibile sunt angajaţii din spitale, cei din centrele de plasament, bătrânii, bolnavi cronici, militarii şi poliţiştii. Republica Moldova a primit şi un lot de peste 50 de mii de doze de vaccin produs de compania Moderna, donate prin intermediul Platformei COVAX.