Covid 19

Agenţia Europeană pentru Medicamente este ”foarte încrezătoare” în aprobarea unor vaccinuri împotriva COVID-19 înainte de Crăciun

post-img

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este ”foarte încrezătoare” că va putea da o opinie ştiinţifică pozitivă asupra unor vaccinuri împotriva COVID-19 înante de Crăciun, a precizat miercuri directorul executiv al acestei instituţii, Emer Cooke, în cadrul unui interviu acordat postului irlandez RTE, citat de Agerpres.

”Dacă totul merge bine, putem fi foarte încrezători că am putea avea o opinie pozitivă înainte de Crăciun”, a menţionat aceasta.

EMA, instituţia însărcinată cu autorizarea şi controlul medicamentelor în Uniunea Europeană, a demarat o procedură accelerată de autorizare, care permite examinarea datelor privind siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor pe măsura sosirii acestora, chiar înainte ca producătorul să depună o cerere formală de autorizare.

Conform publicaţiei Irish Independent, Emer Cooke a menţionat marţi că obiectivul EMA este acela de a oferi o recomandare pozitivă într-un termen similar cu cel al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, al cărei verdict asupra vaccinului dezvoltat de societatea BioNTech- Pfizer este aşteptat la jumătatea lunii decembrie.

”Ceea ce evaluăm în acest moment sunt rezultatele testelor clinice, şi acestea sunt foarte pozitive. Dar până când vom privi datele în detaliu şi ne vom asigura că acolo este ceea ce se spune pe cutie că avem, nu-l putem recomanda publicului european”, a explicat responsabilul agenţiei europene.

”Daţi-mi voie să spun că o eficacitate de 90% este foarte, foarte bună pentru un vaccin, aşadar posibilitatea ca aceasta să fie validată în practică de ceea ce vedem în dosar ne face să privim acest lucru cu foarte mult optimism”, a mai spus Emer Cooke când a fost întrebat despre datele studiilor clinice prezentate de trei companii farmaceutice.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat şase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, cel mai recent dintre acestea fiind stabilit cu compania farmaceutică Moderna, de unde Executivul european va achiziţiona 160 de milioane de doze. Acesteia i se adaugă contractele încheiate cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

România a plătit deja un avans de peste 12 milioane de euro pentru vaccinul împotriva COVID-19.