Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

90% dintre angajaţii Liceului Teoretic „Lucian Blaga" sunt vaccinaţi împotriva COVID-19

90% dintre angajaţii Liceului Teoretic "Lucian Blaga" sunt deja vaccinaţi împotriva COVID-19. E una dintre puţinele instituţii de învăţământ din Republica Moldova despre care se cunoaşte că are o rată de vaccinare atât de mare în rândul angajaţilor. Ministerul Sănătăţii nu a prezentat deocamdată date privind media profesorilor vaccinaţi, dar se arăta îngrijorat luna trecută că erau vaccinaţi doar 67 la sută dintre angajaţii sistemului de învăţământ.

Înainte de începutul noului an şcolar, în unele instituţii din Chişinău procesul de imunizare este în toi. Este şi cazul Liceului Teoretic "Lucian Blaga".

VALENTINA OLARU, director, Liceul "Lucian Blaga": „În prezent în instituţie sunt 90% de cadre didactice vaccinate deplin. Obiectivul nostru era unul să revenim în pereţii instituţiei în prezenţă fizică, să putem să comunicăm cu elevii noştri fără a ne teme să ne taingem de ei.”

Profesorii spun că se vaccinează pentru a lucra în clase, şi nu de la distanţă, când pierd legătura cu elevii.

IULIA CROITOR, director adjunct, Liceul"Lucian Blaga": „Vaccinarea este o modalitate de a asigura sănătatea atât a copiilor, a colegilor, a  cadrelor didactice, auxiliare, cât şi a comunităţii în întregime pentru că înteracţionând într-o societate suntem responsabili şi de sănătatea celor care ne înconjoară.”

ELENA PLEŞCA, profesoară: „Eu ca profesor la lecţie îl văd pe copil cu emoţia directă, la distanţă copilul nu îl poţi înţelege cât de bine se simte, cât de bine a înţeles şi pentru mine ca profesor a fost destul de dorit această revedere pentru că ecranul ne face să fim reci, să fim distanţi.”

În ultimele zile, mai mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ se arată nemulţumiţi faţă de decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică de a obliga profesporii nevaccinaţi să-şi facă teste din cont cont propriu. Între timp, un laborator medical din Chişinău a hotărât să le facă gratuit teste profesorilor. Anunţul a fost făcut pe o reţea de socializare, iar laboratorul va face teste la Covid până pe întâi septembrie.

Profesorii care vin să se testeze, trebuie să prezinte un act care confirm că sunt angajaţi în sistemul de învăţământ. Anterior, sindicatele din domeniul învăţământului i-au cerut Ministerului Sănătăţii să anuleze obligarea profesorilor de a-şi face teste la COVID-19 din cont propriu.

La rândul său, ministul Sănătăţii, Ala Nemerenco a anunţat că a propus parlamentarilor crearea unei platforme de discuţii pe această tema. O soluţie ar urma să fie găsită după examinarea problemei de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, deputaţi din Comisia de profil, reprezentanţii sindicatelor şi alţi angajaţi din domeniul învăţământului.
Similare
RECOMANDĂRI