80% din cadrele didactice din instituţiile educaţionale din Chişinău, imunizate anti-COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

80% din cadrele didactice din instituţiile educaţionale din Chişinău, imunizate anti-COVID-19

În prezent, 80% dintre cadrele didactice din instituţiile educaţionale din municipiul Chişinău sunt imunizate anti-COVID-19. Informaţia a fost făcută publică în cadrul şedinţei Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chişinău (CESPC), ce a fost convocată astăzi.

Potrivit Primăriei Chişinău, în cadrul şedinţei Comisiei extraordinare de sănătate publică, în format online, a fost prezentată situaţia actuală privind evoluţia situaţiei pandemice prin infecţia COVID-19 pe teritoriul Chişinăului şi a suburbiilor.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, situaţia pandemică prin COVID-19 se agravează, iar incindenţa îmbolnăvirilor încadrează Chişinăul în cod roşu de alertă epidemică.

Pe 2 septembrie, a c., în municipiul Chişinău au fost înregistrate 175 de cazuri noi de infectare cu SARS CoV-2, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de îmbolnăviri din acest sezon.

Şeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Boris Gîlcă, secretarul CESPC a ţinut să precizeze că departamentul COVID-19 Chişinău de la CIE „MOLDEXPO", aflat în gestiunea SCM „Sfânta Treime", face faţă deocamdată numărului sporit de internări, iar Primăria este gata pentru activarea şi a altor spitale municipale.

Totodată, Comisia a abordat şi problema privind testarea angajaţilor nevaccinaţi din cadrul instituţiilor de învăţământ, fiind stabilit că echipe de medici vor merge în şcoli, în vederea comunicării cu profesorii şi cu personalul nondidactic, precum şi pentru a le oferi posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă. 

La prima etapă, Primăria Chişinău va aloca surse financiare pentru testarea, la necesitate, a pedagogilor. De asemenea, a fost discutată posibilitatea beneficierii de donaţii de teste rapide antigen, din ajutoarele oferite de Guvernul României, de parteneri sau de agenţi economici. 

Primarul general, Ion Ceban,a solicitat o întrevedere repetată cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în perioada următoare, pentru a coordona subiectele de gestionare a situaţiei pandemice.

În cadrul reuniunii a fost abordat şi subiectul privind desfăşurarea evenimentelor pe teritoriul Chişinăului. În acest sens a parvenit o solicitare din partea Inspectoratului General al Poliţiei, Direcţia de Poliţie a municipiului Chişinău. Juriştii de la Primărie au precizat că APL Chişinău nu are competenţe legale pentru a interzice evenimentele cu public, ci doar este notificată de organizatori despre viitoarele întruniri.

Membrii CESPC au dispus convocarea imediată a organizatorilor de evenimente publice, împreună cu subdiviziunile municipale de profil, pentru a atenţiona asupra respectării măsurilor obligatorii de sănătate publică, impuse de autorităţile naţionale şi cele locale (limitarea numărului de participanţi la evenimente, purtarea măştilor de protecţie, dezinfectarea mâinilor etc.).  

Similare
RECOMANDĂRI