Cerbul De Aur

Câştigătorii Cerbului de Aur de-a lungul timpului

Festivalul ,,Cerbul de Aur” revine după 9 ani! În martie 2018, s-au împlinit 50 de ani de la prima ediţie a evenimentului de la Braşov. Să ne amintim cine au fost câştigătorii festivalului, de-a lungul celor cinci decenii.

Prima ediţie a festivalului a fost prezentată de actorii Stela Popescu şi Iurie Darie. Din partea României au concurat Dan Spătaru, Margareta Pâslaru şi Anca Agemolu, iar Constantin Drăghici a deschis festivalul cu un recital. Marele premiu, Cerbul de Aur, a fost obţinut în 1968 de belgianul Jacques Hustin, argintul l-a luat Josef Laufer din Cehoslovacia, iar bronzul a mers la Kalinka, din Belgia.
 
A doua ediţie, cea din 1969, a fost câştigată de românca Luminiţa Dobrescu, urmată de Hanja Pazeltova din Cehoslovacia şi de Conny Vink din Olanda.

La ediţia din 1970 a fost desemnată câştigătoare olandeza Thérese Steinmetz, urmată de românca Angela Similea, belgiana Lisa Marke şi Pasa Hristova din Bulgaria.
 
În 1971, premiul a ajuns în Suedia, Cehoslovaica şi Belgia.

După o pauză de 21 de ani, Festivalul a fost reluat în 1992, spectacolul desfăşurându-se în Piaţa Sfatului din Braşov. Trofeul Cerbul de Aur a fost cucerit de indoneziana Trie Utami. Ediţiile din 1993 şi 1994 au fost câştigate de Arina Commodores din Lituania şi Worthy Davis din Statele Unite ale Americii. Monica Anghel a primit Cerbul de Aur în 1994.
 
Anul 1997 i-a reunit pe scena festivalului, în recital, pe Christina Aguilera, Big Mountain, Masterboy, Sheryl Crow, Waldo, Diana Ross, Gheorghe Zamfir şi Dan Spătaru, trofeul fiind câştigat de indoneziana Meiske Shakila Sherhalawan.

În 1998, trofeul a rămas în România, în palmaresul trupei Proconsul.

După o altă pauză, în 2001, Cerbul de Aur a fost cucerit de Luminiţa Anghel, care a cântat magistral piesa ''Je t'aime'' din repertoriul Larei Fabian.

În 2002, Cerbul a rămas din nou în ţară, prin Paula Seling. Eleanor Cassar din Malta a fost câştigătoarea trofeului în 2004.
 
În 2008, Cerbul de Aur a mers la Răzvan Krivach, iar cel de bronz la Toni Poptămaş & Desperado. Un an mai târziu, trofeul a fost câştigat de italianul Antonino Spadaccino. Cerbul de Argint a rămas în România, prin trupa The Marker, iar cel de bronz a fost câştigat de Ovidiu Jacobsen Ovi din Norvegia.

Cerbul de Aur l-a avut ca participant şi pe Julio Iglesias în 1968, dar atunci interpretul nu a luat vreun premiu. Ediţia din acest an marchează împlinirea a 50 de ani de la prima ediţie şi face parte din seria evenimentelor culturale incluse de Ministerul Culturii în Anul Centenarului.

TVR MOLDOVA este coproducătorul evenimentului.