VIDEO. Un pensionar face turul României Mari la bordul unei Dacia 1310
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

VIDEO. Un pensionar face turul României Mari la bordul unei Dacia 1310

Un pensionar din Caransebeş reface cu maşina personală conturul României Mari. Şi nu orice maşină, ci o Dacia 1310, produsă în 1988, care porneşte şi azi la prima cheie. Luni a ajuns la Oradea şi speră ca până la finalul lunii mai să termine această expediţie. Va trece şi prin teritorii care nu mai sunt astăzi între graniţele României, cum ar fi Cadrilaterul din Bulgaria, sau Hotin şi Cetatea Albă, în Ucraina.

Potrivit digi24.ro, maşina de 45 de cai putere este în stare perfectă de funcţionare, chiar şi la 30 de ani de momentul fabricaţiei. Modelul 1310 este unul dintre ultimele ieşite pe poarta fabricii din Piteşti, înainte de Revoluţia din 1989.

"Maşina este o Dacia 1310 construită în RSR, cu nu-i convine, asta e istoria. Nu are nicio modificare mecanică, motorul este original. Cauciucurile sunt cele recomandate", explică Dan Paici.

Traseul pensionarului din Caransebeş se suprapune cu graniţele României de după Marea Unire din 1918. Acesta este însoţit de un prieten fotograf, care va suprinde în imagini această inedită expediţie.

"Este o acţiune personală. Ideea este de a vizita românii care ne primesc pe frontierele României din 1918. Am plecat din Caransebeş, am mers prin Serbia, Ungaria, o să ajungem în Ucraina, pe Nistru, la cetăţile lui Ştefan cel Mare, litoral, Balcic şi ne vom întoarce pe Dunăre, în amonte, spre casă", a detaliat pensionarul.

"Scopul expediţiei e să adunăm cât mai multe poveşti, facem fotografii frumoase, iar la final împărtăşim experienţele cu alţii. Sper să redescoperim România, nu e prima dată când fac asta", spune Ştefan Andronache, copilot.

Demersul celor doi i-a impresionat pe orădenii care au trecut luni prin Piaţa Unirii. Aceştia au admirat maşina de colecţie şi le-au urat drum bun cel doi temerari.

"Mi se pare că fiecare poate să-şi aducă sub o formă sau alta aportul la comemorarea celor 100 de ani. Mi se pare o idee originală, mă bucur că se face acest traseu cu o Dacia, o maşină făcută la momentul respectiv, şi era o maşină făcută de români, care se putea repara oriunde era nevoie."

Pensionarul din Caransebeş nu este la prima expedţie de acest fel. În trecut, el a mai făcut astfel de deplasări cu Dacia inclusiv pe continentul african. Expediţia prilejuită de Centenarul Unirii se va încheia la finele lunii mai.

Similare