VIDEO: Ion Lazarenco Tiron şi Avram Iancu vor înota 100 de km pe Prut, marcând, astfel, cei 100 de ani de la Unire
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO: Ion Lazarenco Tiron şi Avram Iancu vor înota 100 de km pe Prut, marcând, astfel, cei 100 de ani de la Unire

Sportivul moldovean, Ion Lazarenco Tiron, împreună cu românul, Avram Iancu, “umăr la umăr pentru o istorie comună”. Pe 25 mai, cei doi performeri vor înota 100 de kilometri pe râul Prut, în cadrul proiectului “Umăr la umăr pentru o istorie comună”.

Ion LazarencoTiron, sportivul originar din Republica Moldova povesteşte cum s-au întâlnit "acolo unde s-au întâmplat performanţele noastre de a traversa Canalul Mânecii. I-am dat căştile mele de înot, să le primească ca amintire. Tot vorbeam de proiectele mele, de proiectele lui şi am zis să facem un proiect împreună pe Prut. Anul acesta mă contactează şi îmi zice: Măi Ioane, hai să-i dăm drumul, că acum e momentul.

Ideea înotului celor 100 de km pe Prut i-a venit conaţionlului nostru, Ion Lazarenco Tiron, care a fost salutată imediat de românul Avram Iancu.

"Pentru a arăta românilor de pe ambele maluri ale Prutului că suntem fraţi, că avem acelaşi sânge şi că vorbim aceeaşi limbă. Eu am rezonat imediat acest proiect, şi ne-am gândit să-l punem în practică în anul Centenar. Este un moment extraordinar. Vrem să înotăm 100 de km. Ultimii 100 de km ai Prutului îi vom înota de la Oancea Cahul şi până la vărsarea Prutului în Dunăre," spune Avram Iancu.

Ion Lazarenco Tiron a devenit anul acesta al optulea om de pe planetă care a înotat cele şapte strâmtori din provocarea Ocean’s Seven, iar Avram Iancu este primul român care a reuşit în 2016 să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costul de neopren, după un efort de 18 ore şi jumătate. 

Similare