VIDEO. #eusuntromania | Vorbind cu Universul. Sunetele naiului lui Nicolae Voiculeţ au ajuns la stele
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. #eusuntromania | Vorbind cu Universul. Sunetele naiului lui Nicolae Voiculeţ au ajuns la stele

A cântat pentru împăraţi şi pentru oameni simpli. A străbătut lumea în lung şi-n lat. A concertat în cele mai grandioase săli de spectacole, dar şi pe vârf de munte. Nicolae Voiculeţ este convins că, prin glasul naiului său, Pământul îi cântă Cerului. Iubeşte România şi o consideră singura patrie în care ar fi putut deveni ceea ce este.

Nicolae Voiculeţ, considerat unul dintre cei mai mari naişti din lume, a cântat pentru împăraţi şi pentru oameni simpli. A străbătut lumea în lung şi-n lat, a concertat în cele mai grandioase săli de spectacole, dar şi pe vârf de munte, a învăţat de la cei mai buni şi, la rândul său, împărtăşeşte celorlalţi dragostea pentru muzică, folclor şi respectul pentru valorile fundamentale ale omenirii.

În familia lui Nicolae Voiculeţ, muzica, alături de credinţă, era privită ca o cale de iluminare spirituală. Tatăl său, preot la Sinaia, l-a ajutat să studieze şi să înţeleagă muzica.

De mic cânta la vioara şi pian, lua lecţii de dirijorat, iar ai lui îi prevedeau un viitor strălucit ca dirijor sau compozitor.

Destinul a ales însa altceva. Şi într-o bună zi: "Am auzit un nai, acel nai, pentru că pentru mine personal, ca muzician, ca artist, există un singur nai - în afară de naiul zeului Pan este naiul lui Zamfir".

Drumul către măiestrie nu a fost lipsit de obstacole. Elev căminist la Liceul de muzică din Bucureşti, Nicolae Voiculeţ nu avea nici măcar un nai la care să studieze.

În an centenar, Nicolae Voiculeţ şi-a dorit să trimită universului Imnul ţării sale. Împreună cu  cercetătorii ştiinţifici din Cluj-Napoca, prin intermediul antenelor parabolice instalate la Observator, sunetele naiului sau au ajuns la... stele!

RECOMANDĂRI