VIDEO. #eusuntromania Voluntar pentru România, un tânăr a făcut pentru semenii săi cât alţii într-o viaţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. #eusuntromania Voluntar pentru România, un tânăr a făcut pentru semenii săi cât alţii într-o viaţă

La doar 21 de ani, a fost deja olimpic, ghid turistic, translator, ajutor pentru copiii cu dizabilităţi. S-a implicat în prevenirea consumului de droguri, a contribuit la trimiterea unui milion de cărţi româneşti peste Prut şi a coordonat o campanie prin care zeci de mii de basarabeni au vizitat România.

Totul ca voluntar! De trei ani luptă să devină român cu acte-n regulă. Vă invităm să-l cunoaşteţi pe Alexandru Rotaru. 

Când îl vezi prima dată, pare un tânăr obişnuit. Un pasionat de fotografie care încearcă să surprindă prin obiectivul aparatului foto frumuseţile Bucureştiului. Dar când ajungi să îl cunoşti, descoperi că până la vârsta de 21 de ani a făcut pentru semenii săi cât alţii într-o viaţă. Şi totul ca voluntar. 

Alexandru Rotaru s-a născut într-un sat din sudul Basarabiei, într-o familie de profesori. A crescut cu poveştile bunicilor despre şcoala românească din perioada interbelică şi despre frumuseţile Brăilei.

"Am găsit o Românie frumoasă, schimbată, mult schimbată faţă de ceea ce îmi povestea bunică-mea despre perioada interbelică. Tramvaiul nu mai era cu cai, era pe electricitate, dar era în Brăila. (…) Pot să spun că oamenii pe care mi-i descria bunică-mea erau la fel. Nişte oameni cu chipuri calde", spune Alexandru Rotaru.

La doar 15 ani a luat hotărârea să descopere România cu ochii lui şi s-a înscris la un liceu economic din oraşul dunărean.  

În liceu, a fost olimpic la economie, geografie, religie şi rusă. A devenit membru activ al oraşului pe care îl iubea. A fost ghid pentru turiştii care voiau să descopere fascinantele catacombe şi arhitectura deosebită a Brăilei. Ca translator, a însoţit ansamblurile folclorice la evenimentele din străinătate. S-a implicat şi în campaniile de prevenire a consumului de droguri în şcoli. Dar cel mai mult şi-a dorit să-i ajute pe copiii cu autism. 

După absolvirea liceului, Alexandru s-a mutat în Bucureşti. Anul trecut, a devenit student al Facultăţii Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. 

În cei şase ani cât a trăit în România, nu a uitat niciun moment de semenii săi de peste Prut. Alex coordonează o campanie prin care deja peste 40.000 de basarabeni au putut să viziteze România. 

"Când vezi oameni de la 4 ani la 74 de ani, oameni care plâng când văd pentru prima dată Ateneul Român, oameni care plâng pentru că văd prima dată munţii, oameni care stau două ore în Cheile Bicazului şi zic: "Doamne, ce munţi frumoşi avem! Mulţumesc Dumnezeule că este ţara mea!'' . 

În toţi aceşti ani, Alex s-a implicat şi în campaniile prin care peste un milion de cărţi româneşti au fost trimise dincolo de Prut. 

Când a plecat din Republica Moldova, în anul 2012, erau de nouă ori mai multe cărţi în limba rusă decât în limba română. 

"Interacţionând cu oamenii de acolo, mi-am dat seama că această foame de carte, această lipsă de adevăr i-a făcut să se bucure pentru fiecare pagină a lui Sadoveanu într-un mod aparte. (…) O carte cu un Eminescu necenzurat, o carte cu un Creangă sincer. (...) Vezi zâmbetul acela şi căldura sufletească pe care ţi-o transmit şi fără vorbe”. 

În prezent, Alexandru Rotaru moderează o emisiune la un post TV care emite în Republica Moldova. 

“Cred că cel mai mare lucru pe care îl putem face este să luptăm pentru revenirea românilor de pretutindeni  (…) Şi mă refer bineînţeles la faptul ca românii din Bugeac, din Bucovina de Nord, din Republica Moldova, din Timoc să nu mai fie separaţi de fraţii de aici. (…) Să poată vorbi limba română fără să le fie frică că îi va sancţiona cineva sau că îşi vor pierde locurile de muncă". 

În ciuda tuturor eforturilor pe care le-a făcut, Alexandru Rotaru nu are încă cetăţenie română. Abia în septembrie, după trei ani de luptă cu birocraţia, va depune jurământul de credinţă pentru ţara pe care o iubeşte încă din poveştile bunicilor.

RECOMANDĂRI