Centenar

VIDEO. #eusuntromania Pe urmele istoriei. Gabriel Badea Păun redescoperă tronul regal

post-img

Stră-strănepotul profesorului care l-a învăţat limba română, istorie si geografie pe Ferdinand Întregitorul a descoperit tronul regal, despre care s-a crezut timp de 70 de ani că a fost distrus de comunişti.

Astăzi, Gabriel Badea Păun îi învaţă pe francezi să iubească România şi istoria ei. A fost decorat de şeful statului cu Ordinul Meritul Cultural, dar şi de Regele Mihai pentru eforturile de a promova România.

Redescoperirea tronului regal, la aproape 3 decenii de la prăbuşirea comunismului, a fost o surpriză pentru toată lumea. Inclusiv pentru Gabriel Badea Păun, cel care l-a identificat în arhiva unui muzeu în care tronul nu avea ce să caute.

Gabriel Badea Păun: "Directoarea Muzeului Pomiculturii şi Viticulturii de la Goleşti mi-a trimis mai multe fotografii cu blazoane (...) şi eu am rămas uimit! I-am spus: 'Dar nu-mi trimiteţi numai blazoanele de pe mobile, trimiteţi-mi şi fotografii cu mobilele. Şi mi le-au trimis. Şi atunci am realizat că, de fapt, ei aveau tronul regal al Regelui Carol I, realizat în 1885, şi pe care toţi Regii României s-au aşezat până în 1947".

Filip-Lucian Iorga, istoric: "Mai puţin ştiut e faptul că Gabriel Badea Păun este urmaşul direct, stră-strănepotul lui Vasile Păun, profesor de limba română al Regelui Întregitor Ferdinand al României. (...) Sunt personalităţi care reuşesc să recupereze câte ceva din tradiţiile de familie, din tradiţiile mediului în care au crescut şi să continue o frumoasă poveste care vorbeşte despre modernizarea României, care vorbeşte despre legătura elitelor intelectuale".

Stră-strănepotul profesorului Regelui Ferdinand are un doctorat la Sorbona, absolvit Magna Cum Laude. Locuieşte la Paris, unde promovează istoria şi arta României. A dedicat numeroase cărţi Regilor României şi celor care au făurit România Mare.

Gabriel Badea Păun s-a născut la Sinaia. Familia i-a povestit cine a fost stră-străbunicul său abia după 1989. Acum scrie despre rolul pe care monarhia l-a avut în a lega România de valorile europene.