Centenar

VIDEO. #eusuntromania. Când oamenii fac minuni. Povestea Paraschivei, fata care, după ce a abandonat şcoala, a intrat la Medicină cu nota 9,40

post-img

La #eusuntromania veţi cunoaşte doi eroi: un preot dintr-un sat uitat de lume şi o tânără care, prin grija prelatului, a reuşit să-şi schimbe destinul. Deşi a abandonat şcoala la 12 ani, ea s-a reapucat de studii şi a intrat printre primii la Facultatea de Medicină din Iaşi. Şi toate acestea graţie unui om pentru care a-şi ajuta aproapele e cu adevărat o vocaţie.

Preotul Paraschiv şi Paraschiva Apostu sunt din Parpaniţa, judeţul Vaslui, una dintre cele mai sărace zone ale României. Tot satul se bucură că Paraschiva a intrat la Medicină. Cred că e o minune. Nu avea nicio şansă!

A trăit într-o sărăcie cruntă, părinţii au dat-o la 8 ani la o şcoală ajutătoare, unde a stat la internat, cu sora ei, ca să aibă acolo mâncare şi căldură. 

În clasa a IV-a fost mutată la o şcoală normală, dar a repetat anul. Clasa a V-a a terminat-o premiantă, iar când era în a VI-a, clasa ei s-a desfiinţat. 

Pentru că noii ei colegi n-au plăcut-o, a făcut o depresie şi s-a lăsat de şcoală. A stat acasă 3 ani. Moartea tatălui ei i-a schimbat destinul. 

Noul preot al satului, care l-a înmormântat pe tatăl Paraschivei, a insistat să ajute familia Apostu, care locuia într-o casă dărăpănată. 

Paraschiva Apostol: "Ne-a întrebat dacă nu vrem să ne înscriem din nou la şcoală şi noi am zis că da, vrem. Şi am început clasa a VI-a, la 'A doua şansă', clasa a VII-a şi a VIII-a".

A terminat liceul la fără frecvenţă, a lucrat la spaţii verzi şi a făcut curăţenie la Casa de cultură din Negreşti. 

Toţi banii pe care i-a câştigat împreună cu sora sa, câte 800 de lei lunar, i-au economisit.

În 2011, preotul le-a construit o casă nouă cu fondurile adunate de biserică şi cu economiile celor două surori. Paraschiva a luat Bacalaureatul în 2015, cu o notă nu prea grozavă: 7,35. 

Părintele Paraschiv recunoaşte acum că a avut o doză de nebunie când i-a propus să meargă la Medicină. "Prima dată ea a zâmbit aşa, timid, şi după aceea nu am mai putut-o opri". 

Paraschiva Apostol: "Chimie nu ştiam deloc şi am făcut cu doamna preoteasă (…) Simţeam că pot, mai ales că eu învăţasem acasă, deci nu făcusem pregătire".

În primul an, Paraschiva nu a intrat la facultate, dar Părintele Paraschiv a încurajat-o din nou. Ba mai mult, i-a căutat profesori, oameni şi sisteme educative care o puteau ajuta să meargă mai departe.

"Şi nu aveam cum să intru aşa, deodată. Trebuie să munceşti mult şi mi-am dat seama de asta. (…) A auzit părintele de nişte profesori care fac pregătire special cu copiii care vor să dea la Medicină (...) şi m-a înscris, că făceau pregătire cu copii defavorizaţi". 

Aşa că Paraschiva putea face pregătire în fiecare sâmbătă, 4 ore, cu profesori adevăraţi. Acele ore erau vitale pentru ea. Dar orele începeau la 8 dimineaţă şi cu autobuzul din sat nu ar fi putut ajunge la timp.

Preotul a vorbit să fie primită vineri seară la internat, în Negreşti. 

"După examen, am rămas ca să ni se citească grila. Când m-au anunţat, au zis că am luat 9,40. Nu-mi venea să cred", povesteşte acum Paraschiva.

"Cea mai mare bucurie pe care am putut eu s-o trăiesc de când sunt preot aici", spune Părintele Paraschiv.  

Ştirile TVR vor urmări de-a lungul unui an şi jumătate, în campania #eusuntromania, destinele unor tineri care îşi manifestă patriotismul construind pentru România.