VIDEO. Caravana „1918 – Când toţi românii au zis Da!”, la Drochia. România Mare a salvat Basarabia de „ciuma roşie”
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

VIDEO. Caravana „1918 – Când toţi românii au zis Da!”, la Drochia. România Mare a salvat Basarabia de „ciuma roşie”

La Biblioteca publică raională din oraşul Drochia care are numele omului de cultură Iulian Filip s-a încheiat cea de-a V-a întâlnire din cadrul Caravanei Radio România Chişinău „1918 – Când toţi românii au zis Da!” la care au participat zeci de bibliotecari, precum şi toţi cei care au dorit să afle mai multe despre Marea Unire.

Invitatul special al acestei ediţii a fost jurnalistul şi comentatorul Vlad Ţurcanu care a vorbit despre actul Unirii de la 1918 şi lecţiile pe care ar trebui să le învăţăm. Tema conferinţei a fost ”Unirea de la 1918 din perspectiva actuală – lecţii pentru prezent”. Vlad Ţurcanu a evidenţiat importanţa principalilor lideri ai Unirii de la 1918, a subliniat, în primul rând, evenimentele importante din perioada interbelică şi faptul că România Mare a salvat Basarabia de ororile sau „ciuma roşie”. 

Printre invitaţii speciali din localitate a fost istoricul şi pictorul, Alexandru Bobeica. El este autorul mai multor cărţi, inclusiv una despre Sfatul Ţării, „Republica Moldova - între seceră, ciocan şi nicovală”. Publicul a fost foarte receptiv şi a adresat multe întrebări, cum ar fi despre ce ar trebui să facem ca Unirea între R. Moldova şi România să aibă loc.Proiectul ”1918 – Când toţi românii au zis Da!”, prevede organizarea unor conferinţe şi mese rotunde în mai multe centre urbane din Republica Moldova cu participarea unor istorici, oameni de cultură sau jurnalişti care vorbesc despre impactul şi importanţa Marii Uniri de la 1918 pentru românii basarabeni.

Până acum, Caravana Radio România Chişinău a trecut prin Briceni, Edineţ, Soroca şi Cahul.Sursa: radiochisinau.md

RECOMANDĂRI