VIDEO. Guvernul României finanţează 99 de proiecte pentru Centenarul Marii Uniri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Guvernul României finanţează 99 de proiecte pentru Centenarul Marii Uniri

Festivaluri, spectacole cu baloane de aer, statui şi obeliscuri - sunt câteva dintre cele 99 de proiecte finanţate în acest an de Guvernul de la Bucureşti. Toate aceste proiecte au fost aprobate după o nouă şedinţă a Comitetului pentru Centenar.

Potrivit digi24.ro, 570.000 de lei sunt destinate pentru sărbătoarea iilor din judeţul Olt, care îşi propune să promoveze costumele populare şi să înscrie localitatea Cezieni în traseele culturale ale României.

În comuna Cumpăna din judeţul Constanţa va începe în luna iunie construirea unui monument pentru eroii căzuţi în Războiul de Independenţă şi în cele două războaie mondiale. Proiectul prevede şi amenajarea unui spaţiu adecvat pentru sărbătorile naţionale, iar la suma de 350.000 de lei alocată de Guvern se adaugă şi contribuţia de 30.000 de lei a Primăriei.

Judeţul Maramureş găzduieşte o petrecere centenară, intitulată Satele Unite ale României, care îşi propune să reunească satele din România şi să înceapă o tradiţie: în fiecare an, o altă comunitate să fie gazdă. Acest proiect a primit din bani publici 400.000 de lei

Aceeaşi sumă s-a aprobat tot pentru Maramureş, de această dată pentru o activitate cu 100 de baloane cu aer cald care ar reprezenta fiecare ţară din Europa. Evenimentul vizează, pe lângă Centenarul Marii Uniri, şi momentul în care România va prelua preşedinţia Comisiei Europene.

Peste 95.000 de lei vor fi cheltuite pentru o adunare populară la care vor participa mai multe delegaţii din Munţii Apuseni, urmată de un spectacol artistic, concurs pe teme istorice şi o sesiune de comunicări.

Pe lista aprobată de Guvern apar şi deplasări tematice în Chişinău, Cernăuţi, Alba Iulia care vor costa 25.000 de lei. Beneficiar este Primăria oraşului Întorsătura Buzăului, însă nu este specificat deocamdată cine şi în ce scop va face călătoriile.

Proiect: Centenar România 100 - Festivalul Naţional "Sărbătoarea iilor" - Cezieni, judeţul Olt

„Prin acest proiect se urmăreşte creşterea interesului pentru realizarea de costume populare tradiţionale în diverse zone etnofolclorice ale României, conservarea, protejarea şi promovarea acestuia. De asemenea, proiectul îşi propune ca o dată cu înţelegerea necesităţii conservării tradiţiei, să se facă demersurile necesare pentru ca localitatea Cezieni să fie înscrisă în traseele culturale ale României ca fiind locul în care cămăşile populare tradiţionale, iile, au o zi a lor.”

Buget: 570.000 lei

Proiect: Construire Monumentul Eroilor - Cumpăna, judeţul Constanţa

„În acest moment, nu există în comuna Cumpăna un monument al eroilor care să comemoreze toţi eroii căzuţi în Războiul de Independenţă, cele două Războaie Mondiale şi construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră. Prin realizarea acestui obiectiv, se reuşeşte amenajarea unui monument memorativ pentru toţi eroii, concomitent cu amenajarea unui spaţiu adecvat pentru sărbătorile naţionale.”

Buget: 320.000 lei

Proiect: "100 de baloane pentru România" - judeţul Maramureş

„Ne apropiem de momentul în care România va prelua pentru prima dată Preşedinţia Comisiei Europene, este un moment unic să trimitem un mesaj vizibil. Propunem celebrarea tuturor eroilor Europei concomitent cu Centenarul României cu un salut de 100 de baloane cu aer cald reprezentând fiecare ţară din Europa.”

Buget: 400.000 lei

Proiect: Satele Unite ale României - judeţul Maramureş

„Proiectul face o chemare către oamenii activi culturali, comunităţi, sate, grupuri de sate învecinate reprezentând toate ţările etnografice ale României, inclusiv românii de pretutindeni să fie gazde pentru o petrecere centenară. În fiecare an, reuniunea satelor va fi găzduită de o altă comunitate din România, aleasă prin candidatură.”

Buget 400.000 lei

Proiect: Adunare Publică a locuitorilor din Apuseni - Cîmpeni, judeţul Alba

„Se va organiza o adunare populară cu participarea unor delegaţii din toate localităţile din zona Munţilor Apuseni, începând cu o paradă a portului popular, prezentarea evenimentelor din acea perioadă de către istorici invitaţi, un spectacol artistic, organizarea de acţiuni pentru cunoaşterea participării Moţilor de la Marea Unire.”

Buget: 95.320 lei

Similare