Încă din primele ore ale zilei, sărbătorim actul istoric votat de Sfatul Ţării de la Chişinău, în ediţia specială a emisiunii Matinalii. Ilinca Avram, Anatol Guzic, Elena Popa şi Andrei Veleşcu dau startul unei zile memorabile, de la ora 6.00 la 9.00.
De la ora 10.00 vă invităm să urmăriţi, în direct, din Parlamentul României, Şedinţa Solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, într-o ediţie specială a emisiunii Perfect, imperfect.
Începând cu ora 16.00, aveţi ocazia să cunoaşteţi povestea prim-ministrului statului român în momentul Unirii Basarabiei cu România, din emisiunea „Generaţia Unirii - Alexandru Marghiloman, un mare român”, moderată de Monica Ghiurco. În dezbaterea găzduită de fosta reşedinţă a marelui om de stat din Buzău, trei invitaţi valoroşi: Irina Vlăduca Marghiloman - strănepoata marelui om politic, lector univ. dr. Marius Adrian Nicoară - comandor de aviaţie în rezervă şi prof. univ. dr. Jipa Rotaru – istoric militar rememorează personalitatea marelui om de stat buzoian, cel care a considerat că actul istoric de la Chişinău exprima „geniul rasei noastre”.
De la ora 17.00 telespectatorii sunt invitaţi să urmărească o ediţie specială a emisiunii Obiectiv Comun, în care Dana Ciobanu şi invitaţii săi vor vorbi despre semnificaţia actuală a Actului Unirii de la 27 martie 1918.
Începând cu ora 19.00, Vasile Munteanu va prezenta o dezbatere politică la nivel înalt într-o ediţie specială a emisiunii Punctul pe AZi.
Spectacolul de gală Zilele Alexandru Marghiloman – „Din suflet românesc”, realizat de Primăria Buzău şi Televiziunea Română pentru a celebra Centenarul Unirii Basarabiei cu România şi contribuţia marelui patriot Alexandru Marghiloman, va fi difuzat la ora 21.00. Prezentat de Dana Ciobanu, jurnalist TVR MOLDOVA şi Radu Andrei Tudor, jurnalist TVR 1, spectacolul reuneşte artişti valoroşi precum Grigore Leşe, Laura Lavric, Benone Sinulescu, Ion Paladi, Valeria şi Traian Ilea, Sava Negrean Brudaşcu, alături de Orchestra Lăutarii, condusă de Nicolae Botgros, Ansamblul Transilvania, Ansamblul Etnofolcloric „Ştefan Vodă” şi trupa Nemuritorii.
Documentarul de colecţie „Unirea Basarabiei cu România - 27 martie 1918”, realizat de Radu Găină surprinde efortul politic, diplomatic şi militar al unor luni, săptămâni şi zile febrile din partea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, în care evenimentele s-au succedat cu repeziciune. Aflaţi care a fost contextul în care patrioţii români au săvârşit Unirea, la ora 24.00.
Din 26 martie, profesorul Adrian Cioroianu revine la TVR MOLDOVA cu 5 ediţii speciale 100 de poveşti despre Marea Unire - 5 minute de istorie, dedicate Unirii Basarabiei cu România, care au fost filmate la Chişinău, în locuri reprezentative pentru momentele Marii Uniri.
"Pagini din istoria contemporană a României, de la Primul Război Mondial la Constituţia din 1923, de la agonia luptelor până la dramatismul tratativelor de pace... începutul României Mari rămâne o fascinantă pagină de trecut. Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construieşte zi de zi", este crezul profesorului Adrian Cioroianu.