Centenar

Titus Corlăţean: Idealul unităţii naţionale este cât se poate de legitim

post-img

Senatorul PSD Titus Corlăţean consideră că idealul unităţii naţionale este cât se poate de legitim, dar că pentru un astfel de proiect românesc este necesar "un sprijin extern".

"Idealul unităţii naţionale este un lucru care ţine de existenţa noastră şi este cât se poate de legitim. Nu poate fi negat de nimeni şi nu poate fi supus negocierilor. Istoria ne-a arătat că ori de câte ori naţiunea română a trăit şi a parcurs vremuri complicate — şi trăim şi astăzi vremuri complicate — şi potrivnice, s-a întâmplat de fiecare dată ceva la un anumit moment. Şi Dumnezeu a avut întotdeauna grijă de această naţiune română, care nu doar că a supravieţuit înconjurată de trei imperii, dar a avut resursele, energia şi oamenii, la momentul oportun, cu viziune politică, care să aibă susţinerea poporului pentru a face ca acest ideal al unităţii naţionale să devină posibil. Ceea ce altora nu le-a fost refuzat — şi aici mă refer la exemplul unificării germane după căderea Zidului Berlinului (...) — nu vedem de ce ar trebui să ne fie refuzat nouă, românilor", a afirmat Corlăţean duminică, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa "Centenarul Unirii şi Basarabia", citat de agerpres.ro.

El a adăugat că "trebuie să ne păstrăm idealul, dar nu trebuie să fim excesiv de idealişti". "Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu toţi, inclusiv din partenerii noştri internaţionali, sunt extrem de entuziaşti pentru a vedea o Românie puternică. (...) Trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi trebuie să găsim modalităţile inteligente şi cu forţă şi viziune politică pentru a face ceea ce este firesc să se întâmple", a susţinut Corlăţean.

Potrivit parlamentarului, deşi clasa politică românească este deschisă la această discuţie, politicienii "trebuie ajutaţi să iasă din conformismul politic".

"Există şi mult conformism politic. Există reticenţa de a spune foarte clar lucrurilor pe nume. Au mai fost cazuri când unii poate le-au afirmat public, dar din păcate, le-au afirmat şi din perspectiva altor interese, poate de natură personală sau politică şi nu a interesului naţional. Sunt în situaţia de a spune mult mai clar că este posibil. Rădăcinile unui neam, chiar separate de o frontieră iluzorie, nu pot fi şterse. Aceste realităţi sunt atât de puternice şi de profunde, încât va exista acel moment şi tot ceea ce faceţi dvs., ca asociaţii civice şi mai tineri şi mai cu experienţă, este extrem de valoros. Va trebui să faceţi un lucru şi aici, în România, pe lângă ceea ce în mod firesc faceţi în Republica Moldova. Clasa politică românească este deschisă la această discuţie. Trebuie ajutaţi să iasă din conformismul politic şi marii decidenţi trebuie ajutaţi sau în momentul respectiv schimbaţi, pentru a-i susţine pe cei care îşi asumă viziunea politică cu curaj", a afirmat Corlăţean.

Senatorul a subliniat că un proiect românesc unionist are nevoie de sprijin şi confirmare externă.

"Un astfel de proiect românesc, şi noi ştim istoria anterioară, are nevoie totuşi de sprijin extern şi de confirmare externă. Ne place sau nu, asta este realitatea. Totul ţine în primul rând de noi, dar este nevoie şi de partea cealaltă", a spus Corlăţean.

Conferinţa "Centenarul Unirii şi Basarabia" a fost organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansată Alianţa pentru Centenar, un plan de acţiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat aproximativ 100 de organizaţii civice din România, Republica Moldova şi diasporă.