Centenar

SUA continuă să omagieze Marea Unire! Carolina de Nord şi cea de Sud- încă două state care au emis proclamaţii speciale

post-img

Guvernatorii statelor Carolina de Nord şi Carolina de Sud, Roy Cooper şi Henry McMaster, au salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire emiţând proclamaţii de felicitare în care sunt remarcate realizările României şi faptul că România este un prieten apropiat, de încredere şi partener al Statelor Unite, relaţiile dintre cele două ţări fiind bazate pe valori comune. Astfel, Statul Carolina de Nord este cel de al 22-lea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială, iar statul Carolina de Sud este cel de al 23-lea stat care emite un document similar.

“Legăturile dintre statul Carolina de Nord şi România s-au dezvoltat şi sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerţului bilateral, a programelor educaţionale şi a comunităţii deschise de tineri americani şi români care se angajează liber în inovaţie şi antreprenoriat”, se arată în textul proclamaţiei emise de către guvernatorul statului Carolina de Nord.

De asemenea, în proclamaţia emisă de guvernatorul statului Carolina de Sud, se menţionează faptul că “Marea Unire a românilor a condus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertăţii, democraţiei, libertăţii economice şi progresului social”.

Emiterea proclamaţiilor de către cele două state a fost salutată de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, care a apreciat mesajele transmise de către cei doi guvernatori.

„Proclamaţiile onorează un moment crucial al evoluţiei ţării noastre: Marea Unire de la 1918. Pentru ca unirea tuturor românilor într-o singură ţară să fie posibilă, a fost nevoie inclusiv de contribuţia  preşedintelui SUA de atunci, Woodrow Wilson şi a românilor din America, uniţi într-o singură organizaţie sub conducerea căpitanului transilvănean Vasile Stoica”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918.

Înainte de Carolina de Sud şi cea de Nord, procmalaţii asemănătoare au fost emise de statele americane Idaho, Arizona, Rhode Island, Kansas, Delaware, Tennessee, Iowa, Ohio, Indiana, Arkansas, Mississipi, Florida, Alabama, Conneticut, Michigan, Georgia, New Hampshire, Nebraska, Illinois, Texas, Pennsylvania.

Statul Carolina de Nord a devenit, în noiembrie 1789, cel de al 12-lea stat care a ratificat Constituţia SUA. Capitala statului este Raleigh, însă cel mai populat oraş este Charlotte, al treilea cel mai mare centru bancar din SUA, după New York şi San Francisco. Carolina de Nord este unul dintre cei mai mari producători de mobilă, tutun, cărămidă şi textile din Statele Unite. Milioane de turişti sunt atraşi anual în stat de unele dintre cele mai frumoase plaje din SUA, Outer Banks, şi de Munţii Apalaşi. În Carolina de Nord se află cea mai veche universitate de stat din SUA, înfiinţată în 1789. În 1903, Fraţii Wright au efectuat în Carolina de Nord primul zbor motorizat care a avut succes.

Statul Carolina de Sud a fost cel de al optulea stat care a ratificat Constituţia SUA, în mai 1788. Capitala statului este Columbia, iar oraşul cu populaţia ce mai mare este Charleston. Carolina de Sud este un mare producător de piersici, tutun, bumbac, produse lactate, orez şi soia.