Centenar

Proiectul „Descoperă şi Cunoaşte România”: 50 de basarabeni, în vizite prin locuri istorice din România

post-img

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a organizat ediţia a VII-a a proiectului „Descoperă şi Cunoaşte România”. Un grup de 50 persoane din raioanele centrale ale Republicii Moldova au avut ocazia să ia parte timp de trei zile, la activităţile organizate în judeţele Neamţ şi Botoşani, precum şi au vizitat destinaţii istorice ale României.

Prima zi a debutat cu festivitatea ce s-a desfăşurat la Consiliul Judeţean Neamţ. Ulterior, participanţii au vizitat Curtea Domnească şi Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra Neamţ, având apoi parte de un moment artistic surpriză din partea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Ziua a continuat cu fragmente din opera „Amintiri din copilărie”, la Casa Memorială „Ion Creangă” şi s-a terminat cu vizita la Cetatea Neamţului.

A doua zi, grupul a vizitat Mănăstirea Agapia, fiind fascinaţi de picturile semnate de Nicolae Grigorescu, deplasându-se apoi în judeţul Botoşani. După turul de care au avut parte la Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani, participanţii au aflat detalii despre viaţa ilustrului poet Mihai Eminescu la Casa Memorială din Ipoteşti.

Ultima zi a proiectului a început la Instituţia Prefectului din judeţul Botoşani. Înainte de plecare, participanţii au vizitat Mănăstirea domnească Popăuţi şi Casa Memorială „Nicolae Iorga”, luându-şi apoi rămas-bun de la secretarul de stat Veaceslav Şaramet care i-a însoţit pe toată durata proiectului.

Proiectul MRP „Descoperă şi Cunoaşte România” îşi propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara graniţelor, în vederea menţinerii legăturilor identitare româneşti. Ediţiile anului Centenar sunt dedicate comunităţilor istorice şi se desfăşoară în perioada martie – decembrie 2018.