Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O sută de cruci pentru o sută de ani

La Muzeul de Artă al Moldovei a fost lansată expoziţia "Crucea, de la comunitate la comuniune", dedicată Centenarului Marii Uniri. Expoziţia-pelerinaj include obiecte de cult şi lucrări de artă contemporană cu tematică religioasă, semnate de artişti plastici cu renume din România şi Republica Moldova.

De la icoană la pictură şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, toate lucrările expoziţiei poartă implicit sau explicit o cruce. De fapt acesta e mesajul expoziţei centenare care a pornit în pelerinaj de la Alba Iulia şi a ajuns şi la Chişinău, alături de unii dintre autori.
 
Expoziţia prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică religioasă, dar şi obiecte de cult, precum pristolnice, cruci sau icoane.
 
Colecţia cuprinde lucrările a zeci de artişti plastici de pe ambele maluri ale Prutului. Fiecare dintre ei având propriul mod de abordare a crucii.
 
Iniţiativa vernisajului, dedicat centenarului, aparţine Asociaţiei Eleon, dar şi unui grup de preoţi români.
 
Vizitatorii au rămas impresionaţi de mesajul profund al lucrărilor.
 
Expoziţia a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, după care a fost la Iaşi, Sibiu şi urmează să  ajungă la Cluj, Timişoara şi Bucureşti. La Chişinău, expoziţa va putea fi admirată până pe 9 septembrie, la Muzeul Naţional de Ară al Moldovei.
RECOMANDĂRI