„Marginile Unirii”. La Bucureşti se va discuta despre teritoriile cu populaţie românească unde idealul unităţii naţionale a rămas un vis neîmplinit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Marginile Unirii”. La Bucureşti se va discuta despre teritoriile cu populaţie românească unde idealul unităţii naţionale a rămas un vis neîmplinit

Marţi, 23 octombrie, cu începe de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului va avea loc „Marginile Unirii”, un eveniment dedicate acelor teritorii cu populaţie românească pentru care idealul unităţii naţionale a rămas un vis neîmplinit.

Evenimentul este organizat de Institutul „Fraţii Golescu”. Vor lua cuvântul: Dr. Ion Constantin, Dr. Ilie Gherheş, Dr. Constantin Buchet, Prof. univ. dr. Constantin Hlihor.

Seara va fi moderată de istoricul Robert Stănciugel şi jurnalistul Dorian Theodoru Clenciu, de la Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina.

În cadrul evenimentului, va fi lansată şi cartea lui Ilie Gherheş – Maramureşenii şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 (Ed. Gutinul).

La Alba Iulia, pe Câmpul lui Horea, în ziua de 1 decembrie 1918, delegaţii maramureşenilor din dreapta Tisei au protestat când viitorul patriarh Miron Cristea a rostit deviza : „Unire, de la Nistru pina la Tisa”. Aceştia au cerut îndreptarea ei: „Protestăm contra devizei «De la Nistru pân’la Tisa». Nu pentru asta am venit noi din Maramureş, de peste Tisa aici, ca sa ne lăsaţi altora! Noi încă voim să fim uniţi cu România Mare. Trăiască România Mare: de la Nistru pân’ peste Tisa”, scrie Infoprut.

RECOMANDĂRI