Iohannis: La un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, România e un stat puternic pe care aliaţii şi partenerii se pot baza
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iohannis: La un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, România e un stat puternic pe care aliaţii şi partenerii se pot baza

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că, la un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, România este un stat puternic, un pilon de stabilitate în regiune.

„Triumful istoric de la Mărăşeşti, împreună cu victoriile de la Mărăşti şi Oituz, ne-au salvat fiinţa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca naţiune şi au renăscut speranţa în Marea Unire.(...) La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei României", a afirmat, duminică, Iohannis, în discursul său din cadrul ceremoniei de comemorare a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti.

Şeful statului român a amintit că de peste 70 de ani, Europa trăieşte „cea mai lungă perioadă fără conflicte armate” şi a apreciat că acest lucru se datorează existenţei Uniunii Europene, din care România face parte de zece ani.

„Prin dramele şi prin totalitarismele care l-au marcat cu sânge, secolul XX ne arată că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează civilizaţia europeană. Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!", a susţinut Klaus Iohannis.

În context, preşedintele României a făcut un apel la o consolidare a construcţiei europene pentru viitorul generaţiilor următoare.

„Vă chem, în cea mai profundă expresie a cinstirii trecutului, să ne unim energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare. Vom asigura, astfel, consolidarea democraţiei, prosperităţii şi securităţii pe continentul nostru. Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţă pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său", a mai spus şeful statului.

RECOMANDĂRI