Centenar

GALERIE FOTO. Curtea de Argeş, simbolul sacrificiului şi necropola regală a României

post-img

Unul din locurile cu o puternică încărcătură istorică şi spirituală, locul de veci al regilor României şi locul unde legenda Meşterului Manole prinde viaţă. Aceasta este Curtea de Argeş, un important centru politic şi economic în timpul epocii medievale, loc unde se păstrează cele mai importante edificii bizantine ale României, iar biserica domnească este inclusă în patrimoniul UNESCO.

În 1512, când la conducerea Ţării Româneşti a venit Neagoe Basarab a găsit acel „zid neisprăvit”, conform legendei Meşterului Manole, şi a hotărât să consolideze această zonă, ridicând acest lăcaş.

Biserica a fost construită în cinci ani, 1512 - 1517, şi este unică prin arhitectura ei. Exteriorul îl constituie numai sculptură în piatră. Sunt peste 150 de modele florale. Se îmbină diferite stiluri: cel românesc, armean, arab sau persan. Specificul catedralei sunt acele două turnuri contorsionate care au apărut pentru prima dată în Ţara Românească la acest lăcaş.









Intrarea în lăcaş este joasă, specifică intrărilor construite în perioada respectivă. Atunci, primejdia cea mai mare o constituia Imperiul Otoman, iar turcii obişnuiau să intre călare pe cal în biserică. Tocmai de aceea intrarea a fost proiectată joasă şi izbitor de asemănătoare cu intrarea într-o moschee.



De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată de mai multe ori. Două restaurări au avut loc în secolul XVII, iar a treia la sfârşitul secolului al XIX-lea, între 1875 - 1886 în timpul primului Rege al României, Carol I.  Biserica are o acustică impresionantă, ecoul se aude de şapte ori, fiind cea mai bună acustică a bisericilor din zonă. 

În interiorul bisericii se află o evanghelie scrisă şi pictată de Regina Elisabeta a României. Aceasta este confecţionată din piele de căprioară, cu litere din aur, în memoria unicei fiice a reginei, principesa Maria, decedată la patru ani. 





Regele Carol I cu Regina Elizaveta, neavând copii, l-au înfiat pe nepotul lor Ferdinand. În dreapta intrării în lăcaş se află mormântul Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în timpul domniei cărora a avut loc Marea Unire din 1 decembrie 1918, formarea României Mari.

Succesorul lui Ferdinand a fost Carol al II-lea, cel de-al treilea rege al României. Osemintele acestuia au fost aduse cu 15 ani în urmă din Lisabona, Portugalia, iar acum se află într-o capelă separată, alăturată catedralei.



La Curtea de Argeş este şi Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde este înmormântat şi Regele Mihai şi Regina Ana a României. 









Mănăstirea din Curtea de Argeş este lăcaşul care, potrivit legendei, o are zidită pe Ana, soţia Meşterului Manole. Este o legendă în care se conturează ideea sacrificiului pentru creaţie, iar Meşterul Manole reprezintă simbolul arhitectului genial balcanic. 

Potrivit legendei, locul unde este amplastă pecetea este şi locul unde a fost zidită Ana.