GALERIE FOTO. Cum arată monumentul închinat Căpitanului Ionel Epure din Soroca
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

GALERIE FOTO. Cum arată monumentul închinat Căpitanului Ionel Epure din Soroca

Vineri în comuna Cosăuţi, raionul Soroca, a fost inaugurat un monument închinat Căpitanului Ionel Epure. Monumentul crucifix a fost ridicat în iulie 1942 de către familia martirului Epure Ionel, însa în anii `50 a fost demolat de bolşevici. Partea de sus a monumentului - crucea cu lauri, a fost salvata şi adusa în curtea bisericii de săteanul Filip Epure în 1975, unde s-a aflat până în prezent.

La iniţiativa Asociaţiei Monumentum, în baza unui proiect întocmit de arhitectul Mihail Andrieş, monumentul a fost reconstituit şi amplasat în curtea Bisericii din sat. După dezvelire, monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi în frunte cu părintele paroh Iurie Staviţa şi preotul profesor Mircea Bejenaru din Suceava.

Garda de onoare a fost formată din doi veterani ai războiului de la Nistru, iar imnurile de stat al Republicii Moldova şi al României au fost intonate de către orchestra din Soroca, prezenţa cărora a fost asigurată de ex-ministrul Apărării Alexandru Cimbriciuc.

Bronzul de pe monument a fost restabilit de un sculptor rus din Chişinău - Veaceslav Jiglitchi, iar schiţa de restabilire a fost realizată după o fotografie din 1942. Acest monument, este primul din cele patru închinate grănicerilor căzuţi la Nistru, care vor fi refăcute de Asociaţia Monumentum.

La eveniment nu au fost prezenţi reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova şi din România, în pofida faptului că au fost invitaţi, iar monumentul în sine este închinat unui grănicer căzut la datorie - Ionel Epure.
RECOMANDĂRI