Centenar

FOTO. 19 ianuarie 1918, ziua în care a fost format Guvernul basarabean condus de Daniel Ciugureanu

post-img

În urmă cu 100 de ani, la 19 ianuarie 1918, pentru Republica Democrată Moldovenească începe o nouă etapă istorică, atunci când este format Guvernul basarabean, condus de Daniel Ciugureanu. Acest executiv a contribuit considerabil la unirea întregului spaţiu românesc.

Câteva zile mai târziu, după formarea noului Guvern, pe 24 ianuarie 1918, a fost votată în unanimitate proclamarea independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti.

Prim-ministrul acestui Guvern, Daniel Ciugureanu, nu considera că Basarabia trebuie să rămână independentă pentru totdeauna, concepând starea de suveranitate ca moment preliminar pentru Unirea cu România. Din acest motiv, s-a deplasat de câteva ori la Iaşi pentru a discuta cu oficialii români prerogativele Unirii. Lucru care s-a şi întâmplat câteva luni mai târziu, pe 27 martie 1918.



Daniel Ciugureanu va rămâne pentru totdeauna în memoria naţională ca prim-ministru al Basarabiei, care la 28 martie 1918, la o zi după ce Sfatul Ţării a votat Unirea cu România, împreună cu Pantelimon Halippa, Ştefan Ciobanu şi Ion Pelivan, a făcut parte din delegaţia care a dus la Iaşi Actul Unirii.

"Suntem un neam care a trăit sfâşiat, robit şi prigonit de sute de ani. Dacă astăzi putem spera la zile mai bune, dacă ne vedem întruniţi în hotare mai drepte, o datorăm biruinţei principiului naţional. Cu cât acest principiu va triumfa mai departe, cu atât temelia neamului nostru se va găsi mai întărită", declara Ciugureanu în 1918.

După declararea Unirii, Daniel Ciugureanu împreună cu Ion Inculeţ au fost desemnaţi membri ai Guvernului central de la Bucureşti. Ulterior, a fost ministru fără portofoliu în patru guverne româneşti în perioada 9 aprilie 1918 - 30 noiembrie 1919.

Daniel Ciugureanu a murit în mai 1950, în circumstanţe misterioase. Se presupune că ar fi fost asasinat în drum spre închisoarea din Sighetul Marmaţiei. Autorităţile l-au arestat în noaptea de 5 spre 6 mai, în locuinţa sa din Bucureşti, şi condamnat la închisoare. Decizia a fost luată fără niciun proces judiciar, fără nicio acuzaţie, aşa cum s-a întâmplat cu mii de intelectuali români în acea perioadă, la ordinele lui Stalin.

Ciugureanu s-a născut în satul Şirăuţi, judeţul Hotin, astăzi Briceni, la 9 decembrie 1885, în familia preotului Alexandru şi al soţiei sale Ecaterina. El a fost mai întâi de toate medic-chirurg, cu stagiu pe front. A fost înmormântat simbolic, în cimitirul comun al deţinuţilor la Sighet. Locul real unde îşi duce somnul veşnic nu este cunoscut nici până în prezent.