Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur - 2018”, la TVR MOLDOVA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur - 2018”, la TVR MOLDOVA

Festivalul ”Strugurele de Aur” va avea loc, în Anul Centenarului, la Alba Iulia, în perioada 6-8 septembrie. Transmisiunile în direct pot fi urmărite la TVR MOLDOVA, TVR 3 şi TVRi, de joi până sâmbătă, de la ora 19.00, şi pe TVR 1, pe 8 septembrie, de la ora 21.00.

În fiecare an, în luminile toamnei, la Alba Iulia şi Jidvei se desfăşoară Festivalul Naţional de Folclor - Strugurele de Aur care, anul acesta, se află la cea de-a XVIII-a ediţie.

Un festival realizat de SC Jidvei SRL, în coproducţie cu Televiziunea Română, având ca partener principal Consiliul Judeţean Alba cu sprijinul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Festivalul are ca scop promovarea interpreţilor tineri, solişti vocali şi instrumentişti, precum şi păstrarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural material şi imaterial dorinţă reflectată în preocuparea concurenţilor de a prezenta un repertoriu reprezentativ pentru zona folclorică pe care o reprezintă, fie din fondul de aur al folclorului românesc, creaţii mai noi şi mai vechi, fie creaţii dedicate viţei de vie şi vinului.

Totodată, prin acest festival concurs se urmăreşte aducerea în actualitate a producţiilor folclorice din repertoriul marilor interpreţi, ca un gest de recunoştinţă pentru cei care nu mai sunt.

Ţinuta vestimentară, costumele tradiţionale pe care le poartă toţi participanţii reprezintă un act de cunoaştere, în primul rând, dar şi de preţuire pentru această valoare inestimabilă a românilor. Costumul tradiţional pe care îl poartă fiecare concurent contribuie la evaluarea întregii sale prestaţii artistice.

Festivalul Naţional "Strugurele de Aur" se desfăşoară în partea de concurs, Gala laureaţilor şi partea de recitaluri.

Anul acesta, Festivalul Naţional "Strugurele de Aur" se desfăşoară după următorul program:

-     6 şi 7 septembrie, între orele 19.00 - 21.30  - Concursul cu transmisiune directă pe TVR 3, simultan pe TVR Internaţional şi TVR Moldova;

-     8 septembrie, între orele 19.00 - 20.45 - transmisiune directă pe TVR 3, simultan pe TVR Internaţional şi TVR Moldova;

-     8 septembrie, între orele 21.00 - 23.00, transmisiune directă pe TVR 1, ediţii speciale Tezaur folcloric, cu mari interpreti în recital şi laureaţi ai festivalului.

Ediţia de anul acesta va marca Anul Centenarului României printr-o secţiune nouă în concurs şi anume aceea de a fi prezentate creaţii folclorice cu temă istorică sau conţinut legat de evenimentele istorice ale României.

De asemenea, ca noutate, anul acesta vor participa interpreţi  din zone locuite de românii din afara graniţelor ţării, aducând cu ei cântece româneşti păstrate în decursul anilor de români, în spatiul ţărilor vecine.

În partea de recitaluri a fiecărei seri, vor fi prezente mari nume ale folclorului românesc, iar în 8 septembrie, seara Galei Laureaţilor, va fi prezentă Orchestra de Muzică populară din Novi Sad, dirijor Roman Bugar care va prezenta  momente muzicale ce se înscriu în preocuparea pentru artă, muzică şi interacţiune culturală.

De la Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” vor fi transmise în direct, pentru prima dată în istoria Festivalului, recitalurile din seara de Gală: sâmbătă, 8 septembrie 2018, începând cu ora 21.00.

(w640)

Emoţia actualei ediţii ne va fi transmisă şi de interpreţi care provin din comunităţi istorice de români: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi Kazahstan.

Recitalurile de excepţie vor fi susţinute de mari interpreţi ai folclorului românesc: Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Furdui Iancu, cu participarea extraordinară a Ansamblului şi Orchestrei Jidvei România, dirijori - maestrul Stelian Stoica şi  tânărul dirijor Alexandru Pal.

Prezentatorii serilor de concurs şi ai Galei Laureaţilor sunt Alina Vigoniuc şi Cezar Firu, iar recitalurile de folclor ce vor fi difuzate în emisiunea Tezaur folcloric vor fi prezentate de Gheorghiţa Nicolae.

Festivalul poate fi urmărit, la orele anunţate, şi online pe TVR+.

RECOMANDĂRI