Centenar

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, consulul României la Bălţi a ţinut o lecţie publică

La Bălţi a inceput Anul Centenarului. Consulatul General al României în oras a organizat o lecţie de istorie, în cinstea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Lecţia publică "Românii şi Unirile lor: retrospectivă istorică" a adunat zeci de studenţi dornici sa cunoasca adevărul istoric.

"Cine nu-şi cunoaşte trecutul, nu înţelege prezentul şi nu are viitor". Cu acest motto a debutat prelegerea în care consulul Mihai Baciu a vorbit, pe larg, despre contextul în care s-au produs cele trei uniri. Oficialul a subliniat că, de fapt, conştiinţa unităţii de neam la români are rădăcini foarte adânci în istorie.
 
Lecţia, care a durat mai bine de o oră, a adunat zeci de studenţi dornici să cunoasca adevărul despre istoria României. Tinerii au spus că speră la reunirea celor două maluri de Prut.
 
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Ştiinţifică a Universitatii de Stat "Alecu Russo" din Bălţi şi Centrul de Informare al României din cadrul instituţiei.

Unirea Basarabiei cu România a avut loc pe 27 martie şi a fost, în fapt, reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Votarea actului unirii a fost nominală. "Pro" au votat 86 de deputaţi basarabeni, "contra" 3, iar 36 s-au abţinut. Anul trecut, Parlamentul României a declarat data de 27 martie, zi de sărbătoare naţională.

Astfel, ziua Unirii Basarabiei cu România va putea fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice.