Centenar

Continuă lansările de cărţi şi pelicule dedicate Marii Uniri din 1918

În anul Centenarului au fost lansate zeci de cărţi şi filme dedicate marelui eveniment istoric al românilor. Chiar dacă 1 decembrie a trecut, evenimentele care amintesc despre anul 1918 continuă. Ieri, la Biblioteca Naţională a avut loc lansarea a trei volume de carte, cu participarea unor invitaţi din România.

Printre cărţile lansate este şi "Unirea din 1918 în Presa din Regiunea Moldovei", semnată de conferenţiarul universitar Diana Vrabie. Autoarea a dorit să scoată în evidenţă eroii care au făcut posibilă Marea Unire.
 
Realizarea volumelor a fost posibilă cu ajutorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi şi a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România.
 
Şi lansările de filme dedicate Marii Uniri continuă. La Chişinău a fost prezentat documentarul "Iaşi, inima României (1916-1918)". Pelicula prezintă povestea oraşului, în anii de război.
 
Filmul arata  cum oraşul a ţinut piept ororilor din acele timpuri. Pentru că războiul a gonit toţi locuitorii din vest spre est, Iaşiul a fost luat cu asalt.
 
În oraş era criză alimentară, oamenii nu aveau ce să mai pună pe foc şi, în plus, boala a luat multe vieţi.
 
Filmul a fost prezentat studenţilor de la Facultatea de Filosofie a Universităţii de Stat din Chişinău. Pelicula a fost finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, în cadrul Programului CENTENAR.