Campania #eusuntromania. O liceancă de la Colegiul Naţional Sfântul Sava ne invită să-i cunoaştem extraordinara colecţie de costume populare
Sursa foto:TVR Vizualizari:

Campania #eusuntromania. O liceancă de la Colegiul Naţional Sfântul Sava ne invită să-i cunoaştem extraordinara colecţie de costume populare

"Să fie puternică şi unită" - asta îşi doreşte pentru România următorilor 100 de ani Catinca Verga, o tânăra elevă a Colegiului Naţional Sfântul Sava. În campania #eusuntromania, Catinca ne invită să-i cunoaştem extraordinara colecţie.

Pasiunea Catincăi pentru portul popular s-a născut dintr-o întâmplare şi, de-atunci, au urmat ani lungi de studiu: şi teoretic, şi pe teren.

Ca să poată înţelege mai bine arhitectura iilor şi a catrinţelor, dar şi semnificaţia motivelor cusute cu migală, ea a devenit voluntar la Muzeul Ţăranului Român.

Părinţii Catincăi, medici amândoi, au decis să susţină pasiunea fiicei lor. În fiecare an fac împreună lungi excursii în satele româneşti, admiră costumul popular al fiecărei zone şi stau de vorbă cu creatorii acestuia.

Catinca îşi doreşte să calce pe urmele părinţilor şi să devină medic. I se pare că această profesie o va apropia de oameni, aşa cum o ajută şi pasiunea ei pentru costumul popular. Însă, până la admitere, mai are doi ani. Este cinefilă, adoră Delta Dunării şi ascultă muzică.

Pentru familia Catincăi, pasiunea pentru costumul popular este o expresie a patriotismului. Părinţii ei au încredere în generaţia tinerilor de astăzi şi cred că puterea lor stă în comunicare şi în dorinţa de a schimba ceva în bine.

Cum şi-ar dori Catinca să arate România peste 100 de ani?

"Vreau să fie liberă şi puternică. Să fim noi, românii, şi cei care se află acum între graniţele ţării noastre dar şi cei care se află în străinătate, cât şi cei care au fost rupţi din sânul nostru. Puternici şi uniţi".

Ştirile TVR vor urmări de-a lungul unui an şi jumătate, în campania #eusuntromania, destinele unor tineri care îşi manifestă patriotismul construind pentru România.

RECOMANDĂRI