Centenar

2018- Anul Centenarului. A fost lansat Calendarul Unirii

post-img

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a lansat Calendarul Unirii. Dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918, calendarul trasează un arc peste timp şi evidenţiază evenimentele premergătoare Întregirii naţionale.

Prima filă a calendarului se referă la evenimentul din 1/13 ianuarie 1918, când în contextul prăbuşirii Imperiului Rus, anarhia şi violenţa trupelor ruseşti au determinat Sfatul Ţării să cheme armata română în Basarabia, pentru a pune capăt jafului. Sovietul bolşevic din Chişinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Ţării şi a anunţat o primă pentru capetele conducătorilor guvernului republicii. În cele din urmă, bolşevicii au fost nevoiţi să părăsească Basarabia.

Potrivit Infoprut, alte file ale calendarului prezintă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti, unirea Basarabiei cu România, recunoaşterea dreptului fiecărei naţiuni de a se constitui ca stat naţional sau de a se uni cu statul său naţional, înfiinţarea la Washington a Ligii Naţionale Române, Declaraţia de independenţă a Transilvaniei sau unirea Bucovinei cu Ţara, a Transilvaniei cu România şi Marea Unire de la Alba Iulia.

Calendarul Unirii se înscrie în cadrul programului strategic al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” dedicat anului 2018: „Spaţiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018”.