Centenar

100 de ani de la Marea Unire. Ambasada României la Chişinău a organizat şi a participat la o serie de evenimente

post-img

Pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Ambasada României la Chişinău a organizat şi a participat la o serie de evenimente şi manifestări culturale şi politico-diplomatice.

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, la data de 1 decembrie 2018, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat la Te Deum-ul organizat la Paraclisul Metropolitan ”Sf. Ioan Teologul”. Ulterior, Ambasadorul Daniel Ioniţă a participat la spectacolul „Pod de cântec şi dans românesc", organizat de Primăria Municipiului Chişinău la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu".

La tradiţionala Recepţie dedicată Zilei Naţionale a României, organizată la data de 30 noiembrie 2018, la Chişinău, au participat peste 1300 de persoane, printre care oficiali de rang înalt ai Republicii Moldova, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat, personalităţi de marcă din domeniile culturii şi educaţiei, reprezentanţi ai mediului asociativ şi academic, oameni de afaceri, personalităţi, jurnalişti etc..

În discursul său, Ambasadorul Daniel Ioniţă s-a referit la semnificaţia Actului Unirii din 1918, la valorile şi principiile care stau la baza României de astăzi şi a făcut un scurt bilanţ al amplelor relaţii de colaborare dintre România şi Republica Moldova pentru susţinerea parcursului european. Totodată, a menţionat preluarea de către România, de la 1 ianuarie 2019 a Preşedinţiei semestrială a Consiliului UE.

În foaierul sălii de recepţie a fost organizată vernisarea expoziţiei realizate de către Agenţia de presă AGERPRES ”România: Evoluţie”, dedicată Centenarului Marii Uniri.

De altfel, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat la Recepţia organizată, la 29 noiembrie 2018, de Consulatul General al României de la Cahul, prilej cu care, în discursul său, s-a referit la lecţiile istoriei şi a subliniat relaţiile speciale dintre România şi Republica Moldova. 
Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, Fundaţia Löwendal, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, prin Centrul Cultural al Sectorului 1 şi Domeniul Manasia, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova au vernisat, la data de 29 noiembrie 2018, expoziţia „Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei”, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

La data de 28 noiembrie 2018, Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău au organizat la Sala cu Orgă un concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale a României. Evenimentul a fost susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, cu participarea extraordinară a contrabasistului Petru Iuga şi a Corului Naţional de Cameră condus de Ilona Stepan.

De asemenea, în contextul evenimentelor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile Republicii Moldova au decis iluminarea, la 1 Decembrie 2018, în culorile Drapelului României a unor clădiri simbol din Chişinău: Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”, Muzeul Naţional de Istorie, Biblioteca Naţională, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. De asemenea şi sediul Ambasada României în Republica Moldova a fost iluminat în culorile drapelului României.

Într-un comunicat trimis presei, Ambasada României la Chişinău „adresează mulţumirile sale tuturor partenerilor instituţionali, prietenilor şi sponsorilor care au făcut, la ceas Centenar, din Ziua noastră Naţională o sărbătoare de suflet, luminoasă şi curată a tuturor celor care simt româneşte sau se simt atraşi de România”.