Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

1 Decembrie, Centenarul Marii Uniri! Daniel Ioniţă: „Ştim că dacă suntem împreună, putem fi şi puternici”

Astăzi, 1 decembrie, românii din România, Basarabia şi de oriunde din lume sărbătoresc Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României. În această zi, este important ca fiecare din noi să se gândească ce am învăţat noi în această sută de ani? Oare ce lecţie ne-a oferit această istorie care ne-a marcat? Aceste întrebări şi le pune şi Excelenţa sa, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, care a oferit un interviu pentru TVR MOLDOVA.

În astfel de momente trebuie sa ne gândim cu recunoştinţă către trecut si cu încredere către viitor, spune Daniel Ioniţă.

Potrivit ambasadorului, în aceşti 100 de ani de la Marea Unire, românii au fost mereu împreună în momentele grele, au crezut mereu în libertate, şi nu au acţionat cu dragoste faţă de neam şi ţară. Anume aceste valori stau la baza relaţiei puternice pe care o au R. Moldova şi România.

„În primul rând, românii au ştiut să fie împreună în  special în momente de restrişte. Trebuie să ne amintim că Basarabia a fost prima provincie care a venit la patria-mamă la 27 martie 1918, iar procesul de unire s-a desăvârşit la 1 decembrie.

În al doilea rând, este extrem de important să înţelegem că tot  timpul, românii au crezut în libertate. Pentru libertate au luptat şi basarabenii la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, pentru libertate au luptat şi românii în decembrie 1989.

În numele acestei libertăţi, cu jertfe şi sânge am acţionat pentru a desăvârşi o Românie modernă, o Românie în care se respectă pe deplin statul de drept şi drepturile omului, o Românie care-şi respectă conaţionalii, o Românie care a reuşit să ajungă în momentul de faţă  să fie un stat membru respectat al Uniunii Europene şi al NATO.

În al treilea rând, o lecţie importantă pe care tot din istoria am învăţat-o este că întotdeauna, românii au acţionat cu dragoste faţă de neam şi ţară.
Aceste valori sunt cele care stau la baza relaţiei solide dintre România şi Republica Moldova.

În tot ceea ce facem aici,  acţionăm în numele libertăţii noastre de a alege şi de a susţine fără rezerve parcursul european al R. Moldova, punem foarte multă dragoste în toate proiectele pe care le susţinem şi le finanţăm aici, şi, de asemenea, ştim că dacă suntem împreună, putem fi şi puternici.

Astea sunt lecţiile şi gândurile care mă marchează într-o astfel de zi”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.
RECOMANDĂRI