CARTEA CARE NE UNEŞTE - Din Basarabia, cu drag!

TVR, în parteneriat cu Ambasada României în R. Moldova şi Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, a donat mii de cărţi în limba română

Televiziunea Română, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova şi Teatrul "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, a donat mii de cărţi în limba română unor biblioteci şi şcoli din sudul Republicii Moldova. Volumele au fost colectate la Bucureşti, în cadrul campaniei "Cartea care ne uneşte".

Biblioteca liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Comrat s-a îmbogăţit cu 750 de cărţi româneşti. Instituţia de învăţământ este singura din Autonomia Găgăuză cu predare în limba română.
 
„Noi venim cu o donaţie din partea Televiziunii Române, colegilor de la Bucureşti, care au strâns carte cu carte pentru românii din Basarabia.
Noi, în preajma sărbătorilor de iarnă şi în preajma Zilei Naţionale a României, am vrut să vă facem acest cadou”, a spus Nicolae Mocanu, reprezentantul TVR MOLDOVA.
 
Donaţia de suflet din partea României va servi drept hrană spirituală pentru multe generaţii de elevi, spune directorul liceului.
 
„Donaţia de carte pentru noi, Liceul "Mihai Eminescu", acea oază românească aici, în teritoriul Găgăuziei, este benefică, destul de binevenită, la timp, oportună. De această donaţie de carte vor beneficia cei 475 de copii ai şcolii şi ne bucurăm nespus, deoarece să promovăm noi limba, cultura, civilizaţia românească, aici, în teritoriu, este dificil, dar destul de lăudabil”, a spus Svetlana Stoinov, directorul Liceului ”Mihai Eminescu” din Comrat.

„La baza formării noastre stă cartea, dacă nici cartea nu e importantă, atunci mă întreb ce mai este important? Educaţia este un proces esenţial pentru evoluţia, pentru trasnformarea şi pentru supravieţuirea, dacă vreţi, a unui popor şi cred că este extrem de important dacă putem să ajutăm să crească şi să se dezvolte în mod frumos draga noastră limbă română”, a spus Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.
 
Alte 500 de cărţi au ajuns la Gimnaziul "Mircea cel Bătrân" din satul Moscovei, raionul Cahul. Unitatea de învăţământ a primit şi anul trecut o mie de cărţi din partea unui liceu din Vaslui. Iar donaţia din partea Televiziunii Române a fost binevenită, mai ales că în şcoală se organizează o activitate care promovează lectura.
 
„Zilnic, 15 minute, indiferent unde ne aflăm, elevi sau profesori, ne-am propus să citim, să citească 15 minute. Şcoala duce lipsă de carte de literatură artistică, fiindcă suntem o şcoală mică, cu un număr mic de elevi şi cu un buget slăbuţ şi nu ne permitem să procurăm cărţi. Şi clar că această donaţie este minunată pentru noi”, spune Natalia Matcin, directorul gimnaziului „Mircea cel Bătrân”.
 
Copiii de la gimnaziul românesc "Dimitrie Cantemir", din satul Aluatu, şi-au întâmpinat oaspeţii îmbrăcaţi în straie tradiţionale, cântând în limba română, recitând poezii româneşti şi dansând cu tricolorul în mâini. Aceasta este singura şcoală cu predare în limba română din raionul Taraclia.

„O donaţie plăcută, în primul rând, noi suntem foarte mulţumiţi că România ne ajută foarte mult, fiindcă noi tot suntem români, vorbim româneşte, gândim româneşte şi visăm româneşte şi pentru noi literatura română e foarte mult aşteptată”, spune Elena Celac, directorul gimaziului „Dmitrie Cantemir” din satul Aluatu.
 
„Asemenea proiecte sunt foarte importante pentru Republica Moldova unde, din păcate, cărţi în limba română, cărţi în grafie latină, sunt prea puţine. Avem foarte multe localităţi în care a rămas doar din perioada sovietică literatură în chirilică, într-o limbă stâlcită de propaganda sovietică, în special în nordul şi sudul Republicii Moldova, acolo unde se cunoaşte că au mai rămas aceste rămăşiţe, aceste orori ale istoriei care pot fi corectate prin astfel de gesturi frumoase de donaţie”, a declarat Vlad Bileţchi, consilier local în satul Aluatu.
 
Cărţile colectate de Televiziunea Română au ajuns şi la Biblioteca Publică din satul Taraclia de Salcie, raionul Cahul.
 
„Sunt nişte titluri foarte valoroase, de la clasici până la contemporani, atât beletristică, cât şi sport, cât şi cultură, cât şi turism”, spune Gheorghe Mândru, directorul Teatrului „B.P.Haşdeu” din Cahul.
 
Volumele rămase, din cele peste şase mii de cărţi colectate, urmează să ajungă în alte cinci localităţi din sudul Republicii Moldova. Urmează, însă, şi un al doilea lot de cărţi, care vor îmbogăţi bibliotecile şcolare şi  săteşti din alte localităţi ale Republicii Moldova.