AUGUST '89

Anatol Vidraşcu, unul dintre promotorii limbii române, a sfidat cenzura şi a început derusificarea culturii din Basarabia

Limba română nu a putut fi repusă pe deplin în drepturi în Basarabia fără tipărirea de carte românescă. În 1989, anul în care Republica Moldova a revenit la grafia latină, a fost fondată şi Editura Litera. De atunci a scos de sub tipar peste mii de cărţi, cu un tiraj de câteva zeci de milioane de exemplare, între care, primele dicţionare şi cărţi în versiune electronică.

Cu un curaj eroic, acum 30 de ani, Anatol Vidraşcu, fondatorul Editurii Litera, a sfidat cenzura şi a început derusificarea accelerată a culturii româneşti în spaţiul dintre Prut şi Nistru. A pregătit cu trudă terenul pentru revenirea la limba română, cu câteva luni înainte să fie oficializat alfabetul latin. Astfel, a apărut abecedarul pentru preşcolari „ABC pentru băieţi isteţi şi fetiţe cu cosiţe”.

„Încă înainte de adoptarea legii cu privire la grafia latină am făcut un mic abecedar pentru preşcolari, de acolo am vrut să începem de la grădiniţe, care avea un titlu foarte curios şi lung „ABC pentru băieţi isteţi şi fetiţe cu cosiţe”. După aceea am produs foarte multe cărţi, multe din ele au fost consacrate limbii române să zicem „Elogiu limbii române” în care am adunat tot ce s-a scris mai frumos despre limba română de către scriitorii români”, a declarat Anatol Vidraşcu, directorul general al Grupului Editorial Litera.

De la fondare, Editura Litera a editat aproape 10 mii de titluri de carte. În portofoliul editurii sunt autori basarabeni contemporani, cercetări istorice, opere non-ficţiune, cărţi ale scriitorilor ruşi care pentru prima oară au fost tipărite, aici, în limba română. Cea mai preţioasă lucrare pentru editură este „Dicţionarul Universal al Limbii Române”.

„Ceea ce este mai preţios pentru editură, este să-şi facă dicţionarul explicativ al limbii şi ne-a luat 18 ani pentru acest dicţionar. A fost un colectiv, patru lexicografi foarte buni de la Institutul de Lexicografie din Iaşi, dar fiind şi ei moldoveni români  s-au ambiţionat ca la fiecare cuvânt şi la fiecare sens să dea un exemplu din folclor sau din literatura clasică sau contemporană. Şi aventura aceasta ne-a costat acei 18 ani”, povesteşte Anatol Vidraşcu.

În anul centenar, Editura Litera a lansat 10 volume din „Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova”. Monumentala lucrare curpinde istoria amănunţită a poporului român si pune accent pe evenimentele care au dus la Marea Unire a românilor de la 1918. Astfel, Editura Litera a reiterat că suntem un popor şi vorbim o limbă. 

„Constatăm cu mult regret că şi la ora actuală în limba română, în Republica Moldova se vorbeşte o limbă română pocită, că ruşii aşa şi nu au mai învăţat-o, că conform legii e limbă de stat şi de comunicare, dar sunt extraordinar de multe rusisme în limba noastră şi lucrurile nu au evoluat în aceşti 30 de ani. Asta este realitatea şi aici nu o poate schimba nicio editură şi niciun guvern chiar”, a mai adăugat fondatorul Editurii Litera.

Anatol Vidraşcu este preşedinte al Institutului Cultural European din Republica Moldova. A fost distins cu medalia „Mihai Eminescu”, cu Ordinul „Serviciul credincios” în grad de Comandor al Guvernului României  şi cu Ordinul Naţional „Steaua României”.