Actualitate

Votat de Parlament: Pe 20 octombrie 2024 va fi organizat referendumul republican constituțional

post-img
imagine simbol
Sursa foto: radiomoldova.md

Cu votul a 57 de deputați, Parlamentul a stabilit în cadrul ședinței de astăzi ca în data de 20 octombrie să se desfășoare referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), inițiat de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Cetățenii urmează să răspundă în cadrul referendumului, la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. 

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al statului noastru. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter