Actualitate

„Copiii noștri și-au pierdut copilăria (…) Școlile au fost bombardate”. Vedetele Eurovision din Ucraina luptă pentru reconstrucţia ţării

post-img
Alyona Alyona, Jerry Heil

Fosta profesoară Alyona Alyona și partenerul ei Jerry Heil, favoriţi la Eurovision, își folosesc piesa cu care reprezintă Ucraina, „Teresa & Maria” pentru a ajuta copiii care și-au pierdut copilăria.

Cântecul lor, „Teresa & Maria”, face referire la Maica Tereza și la Fecioara Maria și este dedicat curajului și rezistenței femeilor, în special în vremuri de război.

Alyona Alyona și Jerry Heil l-au scris împreună cu Anton Chilibi și Ivan Klymenko.

Jerry Heil, care a adunat un număr mare de urmăritori pe rețelele de socializare prin intermediul muzicii sale, spune că Eurovisionul este o ocazie perfectă pentru ca oamenii să „afle mai multe despre cultura ucraineană”, scrie TVR Info.

Teresa & Maria


Ucraina are un palmares extraordinar la Eurovision, câștigând concursul în 2004 cu piesa Wild Dances a Ruslanei. „În toată țara era așa: „Ah, Eurovision, OK, ne uităm la asta acum””, spune Alyona Alyona despre primele sale amintiri legate de concurs.

Piesa Ucrainei din 2007, Dancing Lasha Tumbai, a terminat pe locul al doilea și a devenit o legendă a Eurovisionului.

Ucraina a câștigat din nou în 2016, cu Jamala 1944, o piesă despre deportarea tătarilor din Crimeea de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în 2022, Kalush Orchestra a dus la un val de solidaritate europeană după invazia Rusiei, câștigând cu Stefania.

Alyona Alyona & Jerry Heil nu par afectați de presiunea predecesorilor și sunt dornici să se folosească de apariția lor pentru a atrage atenția asupra situației dramatice a elevilor ucraineni.

La Malmo, ei poartă cu chei din lemn care reprezintă școala Velykokostromska din Dnipropetrovsk, distrusă de un atac cu rachete rusești.

În colaborare cu United24, o organizație caritabilă înființată de guvernul ucrainean pentru a strânge fonduri în timpul războiului, care îi are printre ambasadori pe Mark Hamill, Barbra Streisand și Andriy Shevchenko, ei strâng bani pentru reconstrucţia şcolii.

„Copiii noștri și-au pierdut copilăria”, spune Alyona Alyona, care a fost educatoare, „pentru că Rusia a bombardat peste 500 de școli. Este oribil”.

Alyona Alyona spune că este păcat că doar 10 cântece avansează în fiecare semifinală. „Uneori este trist și neașteptat, dar aceasta este alegerea oamenilor.” Jerry Heil adaugă: „Este greu de ales cine ar putea câștiga, pentru că suntem cu toții prieteni.”

Fanii Eurovision sunt obsedați de rezultatele cântecelor în funcție de momentul în care cântă în finală, însă perechea ucraineană nu are nicio preferință în privința poziției „Nu contează, pentru că vom fi acolo până la final”, râde Jerry Heil.

Casele de pariuri îi dau printre favoriți în acest an, dar obiectivele lor merg dincolo de simpla victorie în concurs. „Toată lumea ne întreabă dacă vrem să câștigăm”, spune Jerry Heil, „dar dacă muzica ucraineană intră în topuri, în playlistul personal, în fiecare zi, atunci am câștigat.”

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter