Actualitate

Bașcana Evghenia Guțul pierde în prima instanță procesul intentat împotriva Maiei Sandu. Reacția președinției

post-img
Maia Sandu și Evghenia Guțul

Bașcana Găgăuziei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a pierdut în prima instanță procesul intentat împotriva președintei Republicii Moldova, în care Maia Sandu este acuzată că ar fi lezat demnitatea și onoarea Evgheniei Guțul.

Magistrații au refuzat să o cheme pe șefa statului în judecată și au decis că guvernatoarea de la Comrat poate ataca încheierea cu recurs la Curtea de Apel, însă nu se poate adresa repetat în judecată cu aceeași acțiune și aceleași acuzații împotriva președintei, scrie Moldova1.

Evghenia Guțul a acuzat-o pe Maia Sandu de calomnie și fals, după ce șefa statului a comentat, în cadrul conferinței de presă din 18 martie, vizita din acea perioadă a bașcanei în Rusia, susținând că Guțul „lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii din Republica Moldova și anume din Autonomia găgăuză”. „O persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”, a declarat pe 18 martie președinta țării.

Pe 16 mai, magistrații au constatat că Maia Sandu a făcut declarațiile în exercitarea mandatului. Instanța face trimitere la articolul 8, litera „a” din Legea 64 din 23 aprilie 2010 cu privire la libertatea de exprimare, care prevede că „nu poate fi intentată o acțiune cu privire la defăimare pentru declarația făcută de către președintele Republicii Moldova și deputații în Parlament în exercitarea mandatului”.

Conform deciziei, magistrații au refuzat să primească cererea de chemare în judecată a președintei țării, cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Reacția Președinției

Contactat de „Teleradio-Moldova” pentru o reacție, șeful Cabinetului președintei țării, Adrian Băluțel, a declarat:

„Doamna președintă a spus ceea ce știe o țară întreagă: că Evghenia Guțul face parte dintr-un grup criminal și lucrează pentru destabilizarea Republicii Moldova. Instanța de judecată nu trebuie să se expună pe astfel de subiecte, dar până și instanța de judecată vede că în asta nu este nimic ilegal sau criminal. Până la urmă, trăim într-o țară liberă și toți cetățenii au dreptul de exprimare, inclusiv președintele Republicii Moldova”.

Evghenia Guțul nu a comentat decizia instanței, până în momentul publicării știrii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter