Actualitate

Mircea Geoană: Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina

post-img
Mircea Geoană

„„Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță forjată. China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare”, a declarat secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană, într-un interviu acordat publicației „La Stampa”.

Mircea Geoană a menționat în  interviu  că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată.

„Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct Nato a mai precizat în interviu că este un moent dificil în războiul de apărare pe care îl duce Ucraina, dar că statele democratice nu ar trebui să fie nici prea pesimiste, dar nici optimiste în ce priveștele reușia unei contraofensive ucrainene.

„Ucrainenii, inclusiv cu sprijinul nostru, se adaptează la noile dinamici de pe teren. Kievul obține succese semnificative. A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. Ucraina este foarte inventivă. Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă. Salut anunțul recent al Germaniei privind furnizarea de rachete Patriot. Cu ajutorul nostru, Ucraina va reuși să învingă.”, a precizat secretarul general adjunct NATO.

Mircea Geoană s-a referit și la eventualitatea trimiterii de militari NATO în Ucraina.

„Ajutăm Kievul să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv în vederea aderării la Alianță, dar asta nu înseamnă că intenționăm să dislocam militari in teatrul de operatii”, a conchis Mircea Geoană

author-img_1

Cristian Sava

Editor