Actualitate

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a câștigat 3 proiecte de colaborare cu Republica Moldova

post-img
UAIC Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut o finanțare de 1.432.498 lei românești ( aproximativ 285 000 de euro ) la competiţia de proiecte de colaborare cu Republica Moldova, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării și Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

floare carpet

Au fost depuse, în total, 179 de proiecte, dintre care 174 au fost eligibile și 38 au fost selectate pentru finanțare. UAIC a câștigat 3 proiecte din 10 depuse, rata de succes de 30% fiind peste cea națională, de 21,84%.

Proiectele au fost grupate în trei domenii: Științe exacte și inginerie, Științe sociale și umaniste și Științele vieții, scrie BZI.

Cele trei proiecte pentru care UAIC a obținut finanțare sunt:

- „Căi pentru depășirea amenințărilor induse de riscurile hidro-climatice în ariile transfrontaliere rurale din valea Prutului. Analiză multicriterială.” Domeniu: Științele Vieții. Partener: Universitatea de Stat din Moldova. Director proiect: Conf. univ. dr. Mihai Ciprian MARGARINT (Facultatea de Geografie și Geologie);

- „Decolonizarea memorie: rolul expresiilor culturale în procesarea moștenirii sovietice în Republica Moldova și România.” Domeniu: Științe Sociale și Umaniste. Partener: Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Filologie Română. Director proiect: CS II dr. Simona MITROIU (Institutul de Cercetări Interdisciplinare al UAIC, Departamentul de Științe Socio-Umane);

- „Sănătate mintală și adaptare academică a studenților internaționali și refugiați.” Domeniu: Științe Sociale și Umaniste. Partener: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Director proiect: Conf. univ. dr. Camelia SOPONARU (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației).

author-img_1

Cristian Sava

Reporter