Extern

Ofensiva rusă obligă peste 1700 de locuitori să se refugieze din regiunea Harkov din Ucraina

post-img
epa10096203 Ukrainian servicemen operate with American-made 155mm M777 towed howitzer on their positions in the Kharkiv area, Ukraine, 28 July 2022. Russian troops on 24 February entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/SERGEY KOZLOV
Sursa foto: SERGEY KOZLOV

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat sâmbătă în mediile sociale guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, citat de AFP.

Atacul prin surprindere al forţelor ruse care au trecut frontiera a fost însoţit de lovituri de artilerie asupra a 30 de localităţi în ultimele 24 de ore, a adăugat oficialul.

Ruşii au revenit astfel de partea ucraineană a frontierei din Harkov, de unde fuseseră respinşi în urmă cu aproape doi ani. O mare parte din regiune este controlată de Ucraina din septembrie 2022, reaminteşte AFP.

O sursă militară ucraineană de rang înalt a afirmat că inamicul a avansat circa un kilometru şi încearcă să creeze o "zonă tampon" pentru a împiedica atacurile pe teritoriul Rusiei din regiunile ucrainene Harkov şi Sumi.

Ministerul rus al apărării a informat sâmbătă, într-un comunicat pe Telegram preluat de Reuters, că forţele sale au doborât în cursul nopţii 21 de rachete şi 16 drone lansate de ucraineni asupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Volgograd din vestul Rusiei.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter