Actualitate

Igor Grosu: „În numele celor care au trecut prin foametea organizată din anii 1946-1947, să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru”

post-img
Foametea din 1946

„De doi ani, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie este marcată Ziua de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. În numele celor care au trecut prin acele zile cumplite, să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru”, a transmis președintele Parlamentului, Igor Gorsu, într-un mesaj pe Facebook.

„Doar aşa vom înţelege mai bine Istoria, vom înţelege prin ce suferinţe au trecut străbuneii, buneii şi părinţii noştri, indiferent de ce limbă vorbeau, de ce convingeri aveau, de ce vârstă aveau, fiindcă în acele luni de groază au avut de suferit în primul rând cei mai vulnerabili, copiii şi vârstnicii. Doar aşa vom reînnoda firele date uitării ale trecutului, din care este ţesută memoria colectivă a neamului nostru. Pentru aceasta trebuie să vorbim despre acea foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia Sovietică pe care au îndurat-o sute de mii de oameni.

Și ca să nu uităm, să citim cât mai mult. Chiar ieri am fost la o triplă lansare de carte, la care am auzit povești cutremurătoare din acea perioadă. Și aici vorbim de oamenii noștri din Sudul Basarabiei care au fost cel mai tare afectați. În aceste cărți (Cartea foametei de Larisa Turea; Cu ochii celuilalt de Nicolaie Rusu; Crucea Pământului de preot Analol Cristea) supravieţuitorii își amintesc cu groază împrejurările de după război.

Toată luna aprilie, teatrul Luceafărul are un turneu prin țară unde joacă spectacolul de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea. Pentru a înţelege mai bine chinurile prin care au trecut oamenii, actorii Teatrului "Luceafărul" au mers prin satele Republicii Moldova şi au vorbit cu mulţi dintre cei care au fost condamnaţi la foamete. 

Este o piesă cutremurătoare care trebuie văzută de fiecare cetăţean al acestei ţări. Vă recomand călduros să mergeţi la spectacolul din 23 aprilie de la Cahul, acolo unde foametea organizată a făcut ravagii şi unde sute de familii îi pomenesc până azi pe cei omorâţi fără de vină. Este de datoria noastră să vorbim despre foamete, despre deportări, despre toate atrocitățile pe care le produce orice regim autoritar și dictatorial din toate timpurile”, a precizat Igor Grosu.


 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter