Politic

Ambasadorii Lituaniei și Poloniei în Republica Moldova susțin retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană

post-img
"Punctul pe AZi”

Ambasadorii Lituaniei și Poloniei în Republica Moldova, E.S. Tadas Valionis și E.S. Tomasz Kobzdej, au exprimat susținerea lor fermă pentru retragerea imediată a trupelor rusești din regiunea transnistreană. Ei recunosc complexitatea situației transnistrene, dar insistă că demilitarizarea acesteia este condiția fundamentală pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune.

"Noi sprijinim integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova pe întregul său teritoriu. Trupele rusești trebuie să plece. Cel mai mare beneficiar al acestui lucru ar fi oamenii care locuiesc în Transnistria. Ei ar beneficia pe deplin de procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, de tot suportul care se oferă din partea UE pentru Republica Moldova. Cât privește NATO, cunosc Constituția dvs. și clauza de neutralitate. Ca și în cazul UE, poporul Republicii Moldova va trebui să ia decizia. Nimeni nu vă impune să aderați undeva, decide țara. Dacă doriți să fiți acceptați, trebuie să munciți mult. Văd un viitor luminos pentru Republica Moldova după ce e rezolvat conflictul. Chiar și înainte de aderare, asta ar deschide întregul potențial al Transnistriei. Reintegrarea ar fi un beneficiu în primul rând pentru populația locală, dar și pentru întreaga Republica Moldova. Întregul potențial al Republicii Moldova ar fi activizat și Ucraina ar beneficia pentru că ar simți mai multă siguranță din partea de vest", a declarat E.S. Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Și ambasadorul Poloniei în Republica Moldova susține că trupele rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene trebuie să fie retrase imediat.

"Văd prezența trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova în același fel în care văd această problemă autoritățile Republicii Moldova. Trebuie să fie retrase imediat. Este un proces complicat. Problema transnistreană este destul de complicată. Noi cunoaștem aspectele sensibile ale acestei probleme la nivel intern și extern. Eu am venit în Republica Moldova în martie 2022, într-o perioadă destul de dificilă pentru inițierea unei misiuni diplomatice. A fost începutul președinției poloneze în OSCE, organizația care se ocupă de această problemă. Și dacă cineva era să mă întrebe cu un an înainte care ar fi mandatul ambasadorului polonez în acel era să spun: doar să sprijin președinția poloneză în OSCE, însă războiul a schimbat totul. A oprit unele procese, a pornit alte procese. Situația este foarte dinamică, însă poziția poloneză e aceeași ca și a Republicii Moldova: demilitarizarea Transnistriei, asta este condiția pentru pace și stabilitate", a adăugat E.S. Tomasz Kobzdej, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Citește și: Oleg Serebrian: Exercițiile militare cu arme de foc ale militarilor Federaţiei Ruse din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în zona de securitate sunt ilegale şi abuzive

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter