Social

Licori fine la „Vernisajul vinului”. Festivalul s-a desfăşurat, tradiţional, la Palatul Republicii din Chişinău

Licori fine la „Vernisajul vinului”. Festivalul s-a desfăşurat, tradiţional, la Palatul Republicii din Chişinău

A curs vinul din belşug, aseară, la ediţia de primăvară a "Vernisajului Vinului". Festivalul s-a desfăşurat, tradiţional, la Palatul Republicii din Chişinău, iar vizitatorii din ţară şi de peste hotare nu s-au lăsat aşteptaţi. A fost o bună ocazie pentru zecile de vinificatori basarabeni să-şi promoveze licorile alese.

Sute de oameni au ales, aseară, să dea startul weekend-ului la Palatul Republicii din Chişinău, la un pahar de vin şi o vorbă bună.

„Am decis să ne petrecem un început de weekend minunat, într-o atmosferă ca legată din anii 70-80, ca aristocraţii.”

Tradiţional, cei care au venit la "Vernisajul Vinului" au primit câte un pahar cu logoul wine of Moldova, creat special pentru degustări.

„Preferăm vinuri albe, uscate. Cel puţin, în compania nostră, la petreceri, folosim vinul acesta, este un vin mai plăcut pentru noi.”

„Un şardone baricad. Un vin deosebit şi corespunde ideal tematicii vernisajului.” Şi ministrul Muncii, Alexei Buzu, a venit, după o zi de lucru, la "Vernisajul Vinului".

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Eu prefer mai mult vinul roşu. Şi m-am bucurat să văd mai mulţi producători. Calitatea vinului creşte în fiecare an.”

Emilia Koening este din Franţa şi a venit, cu familia, într-o vacanţă în Republica Moldova.

„E foarte bun vinul moldovenesc. E delicios.”

EMILIA KOENING, turistă, Franţa: „Este o țară frumoasă. Aici sunt multe lucruri pe care vrem să le descoperim. În primul rând, cultura, dar şi cea vitivinicolă.”

„Vinul este delicios, unic.”

La ediţia de primăvară a festivalului au participat peste 70 de producători autohntoni cu peste 300 de vinuri, în mare parte albe şi roze.

„Mă bucur că aşa tip de evenimente se organizează, pentru că pentru noi, ca producători este foarte important să ne cunoaştem consumatorii.”

La eveniment au mai participat reprezentanţi din sectorul HoReCa, reţele de supermarketuri şi distribuitori.

ŞTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Este printre top trei platforme de promovare. Primul este ziua vinului, şi al doilea, este vernisajul pe care noi le organizăm. Vernisajul de iarnă şi vernisajul de primăvară.”

Evenimentul a fost organizat de Oficiul Viei şi Vinului, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltarea Internațională a Statelor Unite ale Americii, care, în ultimii ani, a investit milioane de dolari în dezvoltarea sectorului.

JOHN RIORDAN, şef adjunct, misiunea USAID în Republica Moldova: „Ne mândrim de contribuţia oferită de ani buni sectorului vinificaţiei din Republica Moldova. Iar rezultatul şi progresul de astăzi de datorează şi ajutorului nostru.”

Cea de-a XXI-a ediție a "Venisajului vinului" s-a desfășurat sub sloganul "Dăruiește emoții de primăvară".

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter