Actualitate

Turism la granița cu țara lui Kim Jong-Un. Reportaj din Zona Demilitarizată dintre cele două Corei

post-img
Zona Demilitarizată dintre cele două Corei

Cel mai mare oraș din Coreea de Sud și una dintre cele mai dezvoltate metropole ale lumii este la doar câteva zeci de km distanță de granița cu Nordul comunist, în raza miilor de tunuri de mare calibru ale lui Kim Jong-Un. Asta nu-i împiedică pe turiștii din întreaga lume să meargă în Zona Demilitarizată să vadă frontiera cu Coreea de Nord. Adelin Petrișor a filmat și el acolo. Urmăriți un reportaj de la graniță cu țara lui Kim Jong Un.

 


Zona demilitarizată dintre cele două Corei este o fâșie de 250 de km lungime și 4 km lățime, 2 km în Nord și 2 km în Sud. A fost stabilită în 1953.

Potrivit autorităților de la Seul, peste un milion de turiști vin anual să vadă frontiera cu țara condusă de regimul Kim. Pentru ei este o aventură într-o zonă potențial periculoasă, însă, pentru coreenii din sud, fiecare vizită aici este un moment dureros.

Heeyoung Hong: Sper să se facă unificarea, dar tânăra generaţie nu vrea unirea cu Coreea de Nord. Dar încă sunt mulţi, mai ales din generaţia celor mai în vârstă, care îşi doresc acest lucru.

De-a lungul timpului, în zona demilitarizată au fost tot felul de incidente: nord coreeni care au trecut sud, dar și americani care au fugit în nord.

În vara anului trecut, un militar american a fugit în Coreea de Nord, în timp ce vizita Panmunjom, locul unde de obicei se întâlnesc reprezentanții celor două țări. Din această cauză, acum, turiștii nu mai pot merge acolo.

Panmunjom este un loc interesant, în care Adelin Petrișor a filmat în urma cu aproape un deceniu.

Turiștii pot vizita acum doar tunelurile pe care în trecut cei din Nord le-au săpat pentru a invada Sudul. Ei pot vedea de la câțiva km și satele nord coreene.

Apropierea de armata lui Kim nu-i mai sperie azi nici pe turiști, dar nici pe coreenii din Sud.

Heeyoung Hong: Nu mi-e frică de ei, pentru că acum nu mai sunt invazii. Odată ce un lider apasă butonul bombei nucleare, s-a terminat, nu e nevoie de invazii. Nu mi-e frică de asta. Singurul lucru de care mi-e frică e bomba nucleară.

Zona demilitarizată este una dintre cele mai ciudate destinații turistice din lume. Este cea mai bună ilustrare a faptului că în iulie 1953 cele două părți au semnat doar un armistițiu. Zona demilitarizată arată clar că războiul dintre cele două Corei nu s-a terminat.

Adelin Petrișor: Sunt foarte mulți turiști care au venit aici și filmează partea nord-coreeană. Nu-ți dai seama că ar fi prea multă tensiune în zonă, însă tensiunea este în creștere. În ultima vreme, Coreea de Nord a testat mai multe rachete. Kim Jong Un a participat la aceste teste. Cea mai recentă lansare a unei rachete balistice a avut loc chiar în urmă cu două zile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter