Justiție

Evghenia Guțul, pe banca acuzațiilor

Evghenia Guțul, pe banca acuzațiilor pentru acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării candidatului și partidului politic din partea unui grup criminal organizat

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a trimis-o in judecată pe Evghenia Guțul pentru acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării candidatului și partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

Urmărirea penală a inceput în ianuarie 2022, în urma sesizărilor Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale. Sunt două capete de acuzare. Potrivit Procuraturii, în perioada 2019 – 2022, Evghenia Guțul era secretară la un departament al fostului Partid Politic "Şor" și a introdus sistematic bani necontabilizați în Republica Moldova, veniți din partea unui grup criminal organizat din Federația Rusă. Banii erau aduși în țară pe cale aerienă și terestră.

Un alt capăt de acuzare arată că, în perioada octombrie- noiembrie 2022, Evghenia Guțul, în calitate de coordonator al unor Oficii Teritoriale a fostului Partid "Șor", a acceptat cu bună știință 42 de milioane de lei pentru plata participanților la protestele organizate în Chişinău. În același dosar figurează și o secretară din cadrul fostului Partid "Șor care ar fi acceptat din partea grupului criminal organizat 10 mil de lei pentru plata participantilor la proteste.
Învinuiții nu-și recunosc vina dar dosarul cu 68 de volume a fost trimis pentru examinare la Judecătoria Chișinău.
Pentru faptele sale Evghenia Guțul risca până la 7 ani de închisoare.

Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Guțul și alți indivizi din partide afiliate lui Șor, s-au dus la Moscova și au creat un așa-zis bloc politic cooordonat de fugarul condamnat Ilan Șor. La întoarcere în Republica Moldova, în bagajele acestora au fost găsiți 20 de milioane de lei. Bani erau  în pungi pe care era scris"Victorie", numele grupării create in urmă cu trei zile la Moscova. Procuratura pentru cauze speciale a anunţat că a deschis un dosar penal pentru contrabandă în beneficiul unui grup criminal organizat. Premierul Dorin Recean a solicitat instituțiilor guvernamentale să fie vigilente pentru a preveni astfel de acțiuni ilegale.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Am văzut că mai multă lume nu lua în serios problema amenințărilor hibride. Și iată că zilele trecute am văzut cum grupul criminal Șor utilizează deja bătrânii. Asta este foarte cinic, să utilizezi bătrânii în calitate de transportatori de bani în numerar și ați observat cum instituțiile au sechestrat peste 1 mil.de dolari în numerar. Am să solicit și în continuare instituțiilor să fie vigilente pentru că astfel de tentative vor continua. Eu vreau să remarc că acești bani, sunt bani murdari. Bani din crima organizată, bani din amenințarea asupra statului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter