Social

Număr record de infectări cu rotavirus. Un virus contagios care provoacă gastroenterita

video

A crescut numărul de îmbolnăviri cu rotavirus, un virus contagios care provoacă gastroenterita. Doar de la începutul anului s-au înregistrat peste 100 de cazuri, un număr dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecută. Medicii susţin că cele mai eficiente metode de prevenire sunt păstrarea igienei şi vaccinarea.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naționala pentru Sănătate Publică,  luna trecută în Republica Moldova au fost diagnosticati cu  rotavirus 61 de copii. E de două ori mai mult în comparaţie cu aceiaşi perioadă a anului 2023. Cei mai predispuşi de a lua infecţia sunt copiii până la şase ani.”

CAZURI DE INFECŢIE CU ROTAVIRUS
Martie 2024 – 61 de cazuri
Martie 2023 – 28 de cazuri

Principalele simptome ale infecţiei sunt febra, deshidratarea, voma repetată şi diareea acută. Copii care prezintă aceste simpotme sunt internaţi la Spitalul Municipal nr. 1, dar şi la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii din Chişinău.

LUDMILA BÎRCA director, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii: „În luna aprilie am avut 17 copii cu infecţie rotavirală, o parte din ei au fost confirmaţi de laborator, o parte din ei erau din aceleşi focare şi au fost clinic epidemiologic. Cei mai mulţi sunt nevaccinaţi sau vaccinaţi partial. De fapt infecţia rotavirală face parte din boala diareică actuă care ocupă locul doi în morbiditatea copiilor până la cinci ani.”

Medicii mai spun că infecţia se transmite pe cale orală, iar respectarea măsurilor de igienă este foarte importantă pentru prevenirea apariţiei bolii.

VEACESLAV GUȚU director-adjunct, ANSP: „Deci ca factor favorizant în transmiterea acestei infecţii sunt aglomerările fie grădiniţele, fie spitalele sau alte locuri aglomerate unde copii îşi desfăşoară anumite activităţi. Vaccinul se adinistrează la vârsta de două luni şi se administrează în două doze, la vârsta de două şi patru luni, deoarece este o infecţie a copiilor şi anume copii mici sunt cei care dezvoltă cele mai grave simptome.”

În Republica Moldova, vaccinul împotriva rotavirusului se administrează din anul 2013. Părinţii care vor să-şi imunizeze copiii o pot face gratuit în orice instituţie medicală din ţară.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter