Actualitate

Ministerul Culturii vrea ca porţiunea de caldarâm, descoperită în cursul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 august din Chișinău, să treacă în gestiunea sa

Ministerul Culturii vrea ca porţiunea de caldarâm, descoperită în cursul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 august din Chișinău, să treacă în gestiunea sa

După un an de zile, autorităţile municipale din Chişinău n-au reuşit să facă nimic pentru a pune în valoare porţiunea de caldarâm, veche de un secol, scoasă la lumină în urma unor lucrări pe strada 31 august. De aceea, ministerul Culturii ar vrea să preia acest segment de arteră. Primăria spune, însă, că nu a primit, deocamdată, nicio solicitare oficială.

Pentru că municipalitatea din Chişinău tergiversează conservarea şi valorificarea acestui vestigiu, ministrul Culturii crede că segmentul de stradă ar trebui să treacă în gestiunea instituţiei pe care o conduce şi să fie transformat în alee pietonală.    


SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Municipalitatea în cazul în care nu are posibilitate şi deja este un an şi nu are posibilitatea să intervină pe acest segment de stradă, ar trebui să treacă la varianta doi. Una din variante ar fi transmiterea către noi, către Ministerul Culturii, către Guvern această porţiune de stradă ca să ne preocupăm noi ca proprietari de această stradă”.


De cealaltă parte, şeful Direcţiei Mobilitate Urbană din cadrul Primăriei susţine că nu s-a făcut niciun demers oficial în acest sens. Iar o decizie în acest caz ar putea fi luată doar după ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice va da un aviz în privinţa soluţiei tehnice propuse de municipalitate pentru păstrarea pavajului istoric.


VITALIE MIHALACHE  șef, Direcția generală mobilitate urbană: „Nu am avut o discuţie oficială, dar oficial nu ar fi corect să spunem că în baza unor discuţii ar fi fost necesar să fie o adresare oficială către municipalitate. Mai mult ca atât, suntem în continuare în aşteptarea avizului CNMI privind soluţia care a fost prezentată de către Direcţie pentru schiţa de proiect au viziunea privind modul de remediere şi punerea în valoarea a zonei de caldarâm de pe tronsonul de pe strada 31 august şi doar după vom discuta despre costuri şi modul de executare”.




NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „A trecut un an de zile şi încă autorităţile nu au făcut nimic cu porţiunea de caldâram, veche de peste un secol descoperită în centrul Chişinăului, pe strada 31 august. Şoferii, însă, s-au dovedit mai hotărâți. După cum puteți vedea, mulți dintre ei si-au parcat maşinile chiar pe caldarâmul istoric, despre care specialistii spun că ar trebui conservat şi valorificat”.  


Şi unii trecători s-au arătat nemulţumiţi că porţiunea de caldarâm a fost abandonată de autorităţi.  


„Dacă s-a descoperit trebuia să echiste un proiect, o decizie şi un buget care special direcţionat să aducă obiectul în starea respectivă. Gălăgie au făcut mare, mă refer la cei care a început. Gălăgie au făcut, acum trebuie să se apuce de treabă. Ruşine atâta timp ne lăudăm cu asta, dar aici în centrul Chişinăului stă caldarâmul şi este şi foarte murdar. Trebuie să se gândească şi unde să fie parcate maşinile pentru că este o problemă mare pentru automobilişti. Să se împace partidele politice şi cei din opoziţie şi cei de la Guvernare şi atunci se vor rezolva toate problemele, inclusiv cu caldarâmul”.


Arheologii spun că greutatea vehiculelor afectează grav caldarâmul, care nu a fost protejat de lucrări de conservare. Amintim că vestigiul a fost descoperit în timpul reparaţiei străzii 31 August. Specialiştii cred că pavajul ar data din perioada în care Carol Schmidt era primarul oraşului Chişinău.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter