Social

Începând cu 1 iunie 2024 intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale, Republica Moldova-Spania

post-img
Începând cu 1 iunie 2024 intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale, Republica Moldova-Spania

Începând cu 1 iunie 2024, cetățenii Republicii Moldova care au desfășurat un stagiu de cotizare pe teritoriul Regatului Spaniei au posibilitatea de a valorifica perioada lucrată atât în Republica Moldova cât şi în Regatul Spaniol, informează CNAS.

floare carpet

Prin urmare, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. În baza Acordului, beneficiarii vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.  

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de Acord, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale la adresa, or Chișinău, str.G.Tudor 3, sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.  

Până în prezent, CNAS aplică prevederile Acordurilor internaționale în domeniul securității sociale semnate cu următoarele state: România, Republica Portugheză, Republica Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Austria, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Polonă, Ungaria, Regatul Belgiei, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă și Republica Italiană.

 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter