Social

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” din Chișinău, provocat de lucrări de sudură din subsolul clădirii

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” din Chișinău, provocat de lucrări de sudură din subsolul clădirii

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat azi că incendiul de la Liceul "Liviu Deleanu" din Chişinău a fost provocat prin încălcarea regulilor la efectuarea unor lucrări de sudură. Pagubele provocate sunt estimate la un milion de lei. Pentru că aerul in cladire este irespirabil, elevii vor invăta si miine in sistem online.

Specialiştii IGSU au stabilit că incendiul a pornit din demisolul clădirii, unde câțiva muncitori făceau lucrări de sudură. Obiectele din încăpere au luat foc din cauza scânteilor.

LILIANA PUŞCAŞU purtător de cuvânt, IGSU: „În urma cercetării statice și dinamice a locului de incendiu, angajații IGSU au stabilit că la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație, iar muncitorii au efectuat acțiuni de sudură. Astfel, analizând minuțios toate detaliile angajații IGSU au ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză de producere a arderii este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică”.


Șeful adjunct al Direcţiei Educaţie sustine că pagubele provocate de incendiul sunt de aproape un milion de lei. Centrul de Sănătate Publică Chişinău trebuie să prezinte astăzi probele privind calitatea aerului in clădire. În funcţie de rezultate se va decide dacă elevii revin la ore sau vor continua cursurile online. Reţeau de electricitate şi blocul alimentar au fost cele mai afectate. Zeci de uşi şi ferestre trebuie schimbate, iar muncitorii au început deja să cureţe pereţii.


ANDREI PAVALOI șef-adjunct, Direcția generală educație tineret și sport: „Urmează pe parcurusl zilei de astăzi să fie restabilite traseele de electricitate unde încă nu este făcut acest lucru. Este vorba despre partae administrativă a blocului, inclusiv subsolul blocului B. Din discuţiile pe care le-am avut cu persoanele responsabilile urmează a fi schimbat tavanul suspendat din cadrul cantinei, reparaţia podurilor şi a teracotei în blocul alimentar”.


În urmă cu aproape două săptămâni, liceul a fost cuprins de un incendiu și aproape 60 de salvatori au intervenit să stingă focul. În prezent, elevii liceului studiază online. În urma incidentului, în mai multe şcoli din Chişinău au fost incepute verificări.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter