Social

O expoziție dedicată Pogromul evreiesc din 1903 a fost vernisată la Chișinău

O expoziție dedicată Pogromul evreiesc din 1903 a fost vernisată la Chișinău

Ecourile Pogromului evreiesc din 1903 răsună şi astăzi la Chişinău, unde au loc mai multe evenimente sub genericul "În zilele de doliu". La Muzeul de istorie a orașului Chișinău a fost vernisată o expoziţie în memoria victimelor de atunci.

NADIA MIHUŢĂ, jurnalist TVR MOLDOVA: „Expoziția cuprinde opt planșe cu file din istoria Pogromului de la Chișinău, din 1903. Mai exact, e vorba de povestiri ale evreilor din Basarabia care au fost martorii ororilor de atunci, dar și articole care prezintă diverse cercetări legate de acea perioadă neagră a istoriei.”


Mărturiile au fost extrase din arhivele Muzeului de istorie a orașului Chișinău, Agenției Naționale a Arhivelor precum și din Enciclopedia Electronică Evreiască.


VALERIA SURUCEANU director, Muzeul de istorie a orașului Chișinău: „Şi anul acesta am deci să expunem aceste panouri care au fost elaborate pentru a promova acets eveniment dureros pentru istoria oraşului nostru. Acest proiect a fost elaborat în colaborare cu artistul plastic Igor Şerbină care a venit cu această idee creativă.”


Tot astăzi, doctorul în istorie Roman Rabinovici a susţinut o prelegere publică despre începutul Pogromului, dar şi despre cumplitele lui consecinţele, care au dăinuit peste ani.


ROMAN RABINOVICI doctor în istorie: „Cel mai important mesaj către toată societatea este să-ţi prețuiești viaţa ta şi a celor din jur, în afară de naționalitatea lor sau statutul social, etc. Să nu îi învinovățești de necazurile tale pe alţi oameni. Să trăim paşnic!”

ALINA RUDACEVSCAIA coordonator, Comunitatea Evreiască din Moldova: „Noi trebuie să ţinem minte istoria acelei perioade pentru că aceasta este legată, în primul rând, de antisemitism. Pentru ca să nu se repete, trebuie în fiecare an să ne amintim, mai ales că acum creşte, din nou, antisemitismul trebuie să vorbim despre aceasta, să le spunem oamenilor să ştie istoria.”


Expoziţia este deschisă până pe 30 aprilie. Potrivit datelor istorice, în timpul Pogromului de la Chișinău, de acum 120 de ani, au fost uciși 49 de evrei, iar alți peste 600 au fost răniți.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter