Actualitate

RESTART: Investiții fără precedent în domeniul protecției copilului. Va fi evaluată lunar capacitatea structurilor teritoriale de a identifica copiii aflați în nevoie și de a gestiona eficient cazurile, datorită colectării de date exacte

post-img
imagine simbol

Cele zece Agenții Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) al Republicii Moldova au fost dotate cu laptopuri și imprimante multifuncționale, cât și cu sisteme operaționale licențiate Microsoft Windows și Microsoft Office, în cadrul proiectului USAID „Date pentru Impact” (D4I). De asemenea, experții proiectului au instruit specialiștii care vor utiliza aceste echipamente.

floare carpet

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, sistemele vor fi folosite pentru colectarea datelor în vederea monitorizării și evaluării performanței la nivelul ATAS, dar și la nivelul Structurilor Teritoriale de Asistență Socială (STAS), respectiv la nivelul serviciilor: Echipa mobilă, Asistență parentală profesionistă, Asistență personală, Îngrijire Socială la domiciliu, Sprijin social pentru familiile cu copii.

„Echiparea Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială cu echipamente performante și formarea specialiștilor reprezintă pași cruciali pentru crearea unui sistem de protecție socială mai eficient și transparent. Aceste măsuri vor facilita colectarea și analiza datelor, sprijinind astfel deciziile informate bazate pe date și îmbunătățind calitatea serviciilor oferite cetățenilor noștri”, a declarat Vasile Cușca, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Dotarea ATAS-urilor va susține implementarea eficientă a cadrului de management al performanței. Beneficiile în urma utilizării echipamentului constau în colectarea mai rapidă și structurată a datelor, posibilitatea de deplasare în teritoriu pentru colectarea/validarea datelor, suport și asistență în luarea deciziilor oferite managementului STAS-urilor și a ATAS-urilor. Ca urmare, specialiștii Ministerului Muncii și Protecției Sociale se vor bucura de acces mai rapid la date colectate din teritoriu, iar validarea acestora va fi mai ușoară.

Camelia Gheorghe, directoarea proiectului USAID „Date pentru Impact” (D4I): „Rolul nostru este de a oferi suport Guvernului și partenerilor săi de la nivel central și local prin crearea infrastructurii necesare generării de date utile, consolidarea capacităților de analiză și promovarea unei culturi a utilizării datelor. Dorim să sprijinim autoritățile centrale și locale în a lua cele mai bune decizii pentru a îmbunătăți viața copiilor și familiilor cu copii din Republica Moldova”.

Dotarea cu cele 10 seturi de echipamente are loc în cadrul proiectului global „Date pentru Impact” (D4I), implementat de un consorțiu condus de Centrul pentru Populație al Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, în parteneriat cu Palladium International, LLC, ICF, John Snow, Inc. și Universitatea Tulane. Finanțarea proiectului este asigurată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul D4I sprijină țările să genereze și să utilizeze date de înaltă calitate pentru a-și îmbunătăți programele, politicile și, în cele din urmă, rezultatele în domeniul social și al sănătății. D4I consolidează, de asemenea, capacitatea tehnică și organizatorică a țărilor partenere de a colecta, analiza și utiliza date pentru sprijinirea dezvoltării lor durabile.

Reamintim că, cele peste 20 000 de cazuri existente în protecția copilului, care sunt gestionate de către specialiștii în protecția drepturilor copilului și asistenții sociali comunitari vor fi introduse în Sistemul Informațional în domeniul Protecției Copilului (SIPC). Dosarele vor fi gestionate în regim digital, ceea ce va permite o mai bună monitorizare a evoluției cazurilor de la depistarea acestora, până la soluționarea lor. În parteneriat cu Data for Impact (D4I), SIPC a fost pilotat în patru raioane: Cimișlia, Căușeni, Rîșcani și Ialoveni. În vara anului 2024, Sistemul Informațional va fi implementat în toate raioanele Republicii Moldova pentru copiii aflați în evidența autorităților.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter