Actualitate

Mihai Popșoi, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: „Kremlinul are încercări sistemice de a diviza societatea Republicii Moldova prin propagandă și dezinformare”

post-img
Mihai Popșoi

Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs, susținut aseară în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Oficialul a reiterat angajamentul Rep. Moldova de a continua reformele profunde și transformarea societății, de a depăși provocările și a construi un viitor european, potrivit unui comunicat al APCE.

Mihai Popșoi a reamintit că Republica Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev, scrie Radio Chișinău.

„Toate eforturile comunității internaționale trebuie canalizate pentru a ajuta Ucraina să reziste acestei agresiuni, luând măsuri pentru a descuraja Rusia să continue acest război”, a declarat Mihai Popsoi salutând intențiile Consiliuli Europei de înființare a unui tribunal internațional pentru crimele de război ale Rusiei.

În ceea ce privește conflictul din regiunea transnistreană Mihai Popșoi  a reiterat sprijinul guvernului de la Chișinău pentru o soluționare pașnică a aestuia, prin negocieri bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor omului în regiune și „prezența ilegală a trupelor și munițiilor ruse”  subliniind că pașii către integrarea UE ar putea contribui la soluționarea diferendului transnistrean.

O altă provocare importantă cu care se confruntă Republica Moldova, a explicat ministrul, sunt încercările sistemice ale Kremlinului de a diviza societatea prin propagandă, dezinformare și finanțarea ilegală a proiectelor politice.

În final, Mihai Popșoi a spus că Republica Moldova va fi onorată să dețină președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2025 – mai 2026, care va coincide cu împlinirea a 30 de ani de la aderarea țării la Organizație.

Citește mai mult pe: https://pace.coe.int/en/news/9420/deputy-prime-minister-popsoi-stresses-the-republic-of-moldova-s-commitment-to-reform-in-its-path-to-european-integration

author-img_1

Cristian Sava

Reporter